Euro se apreciază discret datorită cifrelor economice bune

Autor: CătăIina Apostoiu 29.08.2016
Într-un an dominat de declinul lirei sterline, de aprecierea yenului japonez şi de deprecierea dolarului american, moneda unică europeană nu a prea făcut impresie, dar acest lucru s-ar putea schimba, scrie Financial Times.
 
Departe de toată agitaţia, euro se apreciază discret. Anul a început cu un euro la 1,08 dolari, iar acum este 1,13 dolari. E-adevărat, nu este o apreciere vastă com­parativ cu ascen­siunea yenului în raport cu dolarul, iar euro se situea­ză sub maximul de 1,16 dolari pe acest an atins în mai, însă analiştii şi investitorii cred că euro s-a înscris pe o direcţie ascen­­dentă mai sus­te­nabilă. „În opinia mul­tora, euro dă dovadă de o rezistenţă surprin­ză­toare. Mulţi cred că euro merge către paritate cu do­larul. Noi credem că mo­neda se îndreaptă către paritate, dar în raport cu lira sterlină pe ter­men lung”, spune Dominic Bunning, strateg la HSBC. Există mai multe motive pentru revenirea euro. Mai întâi, excedentul de cont curent al zonei euro, ca şi cel al Japoniei, este solid, generând influxuri către regiune.  În al doilea rând, riscurilor politice, un factor care a tins să apese asupra euro, par să nu li se mai acorde la fel de multă importanţă.
 
În al treilea rând, datele privitoare la zona euro sunt destul de robuste în ultima vreme.
 
Slăbiciunea dolarului este un alt factor care împinge euro în sus. Iar, chiar dacă Fed-ul îşi va schimba poziţia cu privire la dobânzi, nu euro va fi moneda care se va deprecia semnificativ în raport cu dolarul, ci alte monede, cum ar fi lira sterlină, yenul şi dolarul neozeelandez, potrivit Goldman Sachs.
 
Iar acest lucru se întâmplă pentru că piaţa a devenit “mai puţin interesată” de tema divergenţei de politici, spune GS, iar cei de la UBS sunt de acord. Ce contează acum mai mult sunt diferenţele de creştere, consideră UBS.