Creditele pentru consum în lei cresc în continuare şi se apropie de 35 miliarde lei. Ritmul însă s-a diminuat

Autor: Alexandru Zărnoeanu 29.08.2016

Soldul creditelor de consum în lei acordate de bănci populaţiei a atins la sfârşitul lunii iulie un nou maxim de 34,8 miliarde lei, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul creditării vine pe fondul dobânzilor scăzute la credite şi al performanţelor economice care au dus la o creştere a veniturilor consumatorilor şi la o încredere sporită în economie. 

Doar în luna iulie băncile au acordat credite noi de consum în valoare de 300 milioane lei, sub nivelul din luna iunie de 500 milioane lei, ceea ce indică o posibilă temperare a creşterii rapide a finanţărilor, care la începutul anului 2015 erau de doar 29,4 miliarde lei.

Analistul economic Dragoş Cabat este de părere că finanţările acordate de bănci pentru consum vor continua să crească dar nu cu acelaşi ritm.

O altă explicaţie din spatele creşterii solide a creditării pentru consum este şi reorientarea băncilor spre acest segment odată cu evoluţia slabă a creditelor ipotecare, din cauza lipsei de fonduri pentru programul „Prima casă“ şi a legii dării în plată, pentru a îşi creşte veniturile.