Suprafaţa agricolă „bio“ s-a triplat în zece ani

Autor: Roana Rotaru 30.08.2016

Suprafaţa agricolă cultivată cu produse ecologice s-a triplat în ultimii zece ani de la circa 65.000 de hectare în 2006 la peste 175.000 de hectare anul trecut, tot mai mulţi antre­prenori pariind pe produsele „bio“, arată cele mai recente informaţii publicate de Eurostat.

„Mulţi se apucă de agricultură ecologică încurajaţi de preţurile mari din zona aceasta, din dorinţa de a se îmbogăţi, dar foarte mulţi renunţă“, a declarat pentru ZF Marin Dumbrava, manager al fermei ecologice Biodumbrava care cultivă legume şi fructe de pădure pe o suprafaţă de

1,5 hectare la 15 kilometri de Bucureşti, în comuna Joiţa, judeţul Giurgiu.

România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic, adică cu produse agricole ecologice, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, aferente anului 2015.

Pe primul loc în clasament se află Spania, care a cultivat anul trecut produse „bio“ pe o suprafaţă de 1,4 milioane de hectare.

„Problema noastră principală este legată de forţa de muncă care «lipseşte cu desăvârşire». Oamenii preferă să lucreze în străinătate în domeniul agricol, pe salarii mai mari. Am rămas descoperiţi, de aia importăm. Occi­dentalilor le convine să ia forţă de muncă ieftină de la noi şi să ne livreze materia primă.“