Uniunea Europeană vrea să facă din Apple un exemplu: Gigantul american a primit o amendă record de 13 miliarde de euro. Administraţia americană face front comun cu Apple şi ameninţă Europa că nu va mai primi investiţii străine

Autor: Ştefan Stan 30.08.2016

Apple a primit o amendă record de 13 miliarde de euro din partea Bruxelles-ului pentru probleme de fiscalitate, după ce gigantul american s-a bucurat de 25 de ani de susţinere ilegală din Irlanda care a afectat puternic competiţia în Europa, scrie Financial Times.

Taxa imensă pentru taxele restante, la care trebuie adăugate şi dobânzile, este la capătul extrem al speculaţiilor. Taxa a ridicat ştacheta pentru companiile din SUA care fac afaceri în Europa, autorităţile din Bruxelles luând atitudine şi ţintind la firmele din Siliocon Valley.

Drept răspuns, Apple a acuzat Comisia Europeană că încearcă să rescrie istoria Apple în Europa, ignorând legile de taxare din Irlanda şi ignorând şi sistemul internaţional de taxare în proces.

Trezoreria din SUA a spus că acţiunile comisiei ar putea ameninţa investiţiile străine şi climatul de business din Europa, precum şi spiritul parteneriatului dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană.

„Vom continua să monitorizăm ce se va întâmpla în continuare şi vom coopera cu Comisia Europeană pentru a ne menţine obiectivul comun de a preveni evitarea plătirii taxelor”, a spus un reprezentant al Trezoeriei pentru BBC.

Prin decizie, Comisia susţine că structura companiei Apple din Irlanda nu corespunde realităţii economice.

Având în vedere că aproape toate profiturile înregistrate de cele două susbsidiare Apple care gestionau toate operaţiunile din afara Statelor Unite erau atribuite intern către ”biroului central”, Comisia a dispus că asemenea birouri existau doar ”pe hârtie” şi că nu puteau genera asemenea profituri.  

„Este ciudat să te gândeşti că Irlanda nu ar vrea să colecteze mai multe taxe de la Apple, însă principala sa grijă este să îşi păstreze investiţiile interne şi locurile de muncă”, spune un analist al Bloomberg Intelligence.