Adrian Karczewicz, Skanska: Randamentul spaţiilor de birouri din Bucureşti ajunge la 7,5%

Autor: Cristina Bellu 31.08.2016

În prezent, randamentul spaţiilor de birouri prime din Berlin este la un nivel foarte redus, de 3,85%, deşi produsele de acest tip din oraşele germane mari, precum Frankfurt, continuă să asigure profituri semnificative comparativ cu cele din Londra şi Paris, potrivit unor date raportate de compania de consultanţă imobiliară JLL.

"România şi Ungaria sunt două pieţe care oferă produse de calitate cu randamente extrem de atractive în materie de spaţii de birouri prime situate în capitalele celor două ţări. Astfel, randamentul în Bucureşti este de 7,5%, iar în Budapesta este de 6,75% - aproape de două ori mai mari comparativ cu cele din ţările vest europene", a spus Adrian Karczewicz, Head of Divestments CEE în cadrul Skanska Commercial Development Europe.

Potrivit acestuia, ţările cu astfel de randamente atrag un număr tot mai mare de jucători globali care doresc să obţină atât profit, cât şi diversificare la nivelul portofoliilor lor de active.

Volumul de investiţii înregistrat pe piaţa imobiliară din România în prima jumătate a anului 2016 este estimat la 340 de milioane de euro, cu 80% mai mare decât cifra înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut (187 milioane de euro).

Aproape 48% din volumul total de investiţii s-a înregistrat în Bucureşti, în topul tranzacţiilor numărându-se sectoarele retail, spaţiile de birouri şi industriale, cu 45%, 38% şi respectiv 17%. Cushman & Wakefield a anunţat că parcul comercial Sibiu Shopping City din Sibiu a fost achiziţionat de Nepi, din cadrul grupului Argo, pentru 100 de milioane de euro, fiind cea mai mare operaţiune unică imobiliară de la nivelul regiunii în trimestrul al doilea.

De asemenea, România a asistat şi la intrarea unor noi actori pe piaţă, precum Logicor şi divizia industrială europeană a Blackstone, care a achiziţionat portofoliul Immofinanz.