ZF Live. Răzvan Crişan, cofondator: Cum a ajuns cafeneaua M60 la un business de 1,6 mil. lei cu numai 50 de locuri

Autor: Greta Bogdan 01.09.2016

Cea mai mare problemă cu care se confruntă un antreprenor dornic să îşi deschidă o cafenea în Bucureşti este birocraţia care îl obligă să obţină autorizaţii de funcţionare atât de la Primăria Generală, cât şi de la primăria de sector, întreg procesul implicând până la 22 de documente, a spus Răzvan Crişan, cofondator al cafenelei M60, invitat la ZF Live.

„De departe, cel mai complicat lucru este să obţii aceste autorizaţii. Dacă în anii 2014-2015 era un proces destul de dificil, în 2016 a devenit unul aproape imposibil. Noi am simţit nevoia de la început să ne asociem cu alţi oameni care fac lucruri similare şi de aceea am intrat anul acesta în asociaţia hotelurilor şi restaurantelor HORA“, a spus acesta.

Paradoxul sistemului birocratic este acela că, deşi există legislaţii clare ce vizează spaţiile comerciale de mici dimensiuni, primăria de sector obligă antreprenorii să meargă la ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă - n. red.) pentru a cere o negaţie care să confirme faptul că spaţiul respectiv nu are mai mult de 200 de metri pătraţi. „La Primăria Sectorului 1 ai nevoie de patru sau cinci astfel de negaţii pentru doar 100 de metri pătraţi, iar toate astea îţi consumă câteva luni de zile. Problema este însă că trebuie să repeţi procesul în fiecare an, chiar dacă ai aşteptat patru luni la început pentru depunerea documentelor.“