Cele mai mari zece companii de pe AeRO valorează mai mult dacă ar fi lichidate, cred investitorii

Autor: Dan Grigore Ivan 01.09.2016

Cele mai mari zece companii listate pe piaţa de capital alternativă AeRO în funcţie de valoarea contabilă cu­mu­-lează capitaluri proprii de 2,6 miliarde de lei, în timp ce valoarea de piaţă a aces­tora este de 968 milioane lei, potri­vit datelor de la BVB.

Astfel rezultă un indicator P/BV (Preţ/valoarea contabilă- calculat ca ra­port între capitalizarea unei com­panii şi valoarea capitalurilor proprii) de 0,37.

În condiţiile în care indicatorul este subunitar, compania a distrus o parte din valoarea pe care au adus-o ac­ţionarii. „Dacă P/BV este supra­uni­tar, compania a creat valoare pentru ac­ţionari, deoarece suma pe care ar fi dis­puşi să o plătească investitorii din piaţă este mai mare decât suma pe care ar primi-o oricum aceştia din lichi­darea activelor“, potrivit repre­zen­tanţilor companiei de brokeraj Tradeville.

Cele 10 companii au aproximativ 4.500 de locuri de muncă, de unde rezultă că cea mai mare valoare con­tabilă per angajat se găseşte la Unirea Shopping Center (SCDM), care administrează două centre co­mer­ciale în Bucureşti şi Braşov. Com­pania, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, în prezent în închi­soare, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit de 1,73 milioane lei şi o cifră de afaceri de 36,4 milioane lei.