Cum se construieşte un acoperiş

Autor: Bogdan Alecu 25.10.2016

Acoperişul unei case este, alături de fundaţie, cea mai importantă componentă a acelui imobil, iar orice economie realizată prin eliminarea unor piese din acesta va duce la cheltuieli mai mari ulterior.



Ţigla metalică reprezintă în acest moment mai bine de două treimi din piaţă, motiv pentru care exemplul din acest număr se concentrează pe realizarea unui acoperiş în patru ape (cu patru pante) din acest material.

Contrar primei im­presii, costul efectiv al ţiglei metalice reprezintă numai o treime din costul total, celelalte două treimi reprezentând ma­no­pera, adică instalarea efectivă a aco­perişului ală­turi de celelalte componente necesare - jgeaburi şi burlane (iar aici meşterii pot continua cu burlane care merg direct în canalizare, pentru a scoate cât mai discret apa din curte), sau opritoare pentru zăpadă - deoarece atunci când se topeşte, zăpada alunecă rapid de pe casă, iar dacă surprinde pe cineva în acest timp, persoana respectivă poate fi rănită de zăpada care cântăreşte chiar şi zeci de kilograme.

Acum principalii producători de ţiglă metalică din România urmează trendul şi oferă produse cu o calitate tot mai mare. Implicit, de la tabla de 0,45 mm grosime s-a ajuns chiar şi la 0,6 mm grosime, iar vopseaua nu mai este doar lucioasă, ci şi mată, sidefată, poate chiar cu piatră.

Astfel, durata de viaţă a produsului poate fi garantată la 50 de ani, iar în realitate se poate duce chiar şi spre 100 de ani. Pentru o casă cu o lungime de aproape 15 metri şi o lăţime de 11 metri, suprafaţa acoperişului în patru ape este de 185 mp, cu 56 de metri de jgeaburi.

Ţigla metalică aleasă este una de o calitate superioară, de 0,5 mm grosime, vopsea mată-sidefată şi are un cost de 23 de lei metrul pătrat. Spre comparaţie, una semilucioasă, de 0,47 mm, costă cu numai 5 lei mai puţin, adică per total se face o economie de puţin peste 900 de lei, la un cost total de peste 15.000 de lei.