Proprietarii de păduri către Cioloş: 95% din amenzile de după controale privind tăieri ilegale au fost anulate

Autor: Tibi Bujdei 04.09.2016

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România au înaintat o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş, în care îi cer să adopte mai multe măsuri de sprijin a industriei lemnului, între care simplificarea legislaţiei sau includerea industriei mobilei în sectoarele prioritare de dezvoltare economică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România solicită ca, în contextul realocării de fonduri în PNDR, să se asigure o alocare financiară rezonabilă pentru domeniul forestier, ţinând cont de importanţa acestui sector din punctul de vedere al mediului şi schimbărilor climatice, din punct de vedere economic prin ponderea în PIB şi exporturi, iar social ca număr de angajaţi.

Semnatarii cer simplificarea legislaţiei silvice în condiţiile în care domeniul este reglementat de peste 20 de legi şi 97 de ordine de ministru, reorientarea controlului pe zone de risc, măsuri de susţinere a exportului, includerea industriei mobilei între sectoarele prioritare ale strategiei de dezvoltare economică a României, etc.

Semnatarii susţin că reducerea volumului exploatat, ca urmare a crizei licitaţiilor de masă lemnoasă organizate de Romsilva în primăvara anului 2016, dar şi măsurile de control şi suprareglementarea excesivă au condus la o criză gravă de resursă în industria mobilei, la pierderea comenzilor externe şi o criză a aprovizionării populaţiei cu lemn de foc.

"Vă informăm că din contravenţiile aplicate în urma controalelor efectuate în perioada 2014-2015, 95 la sută dintre acestea au fost contestate şi anulate de către instanţe, iar o parte s-au finalizat cu un avertisment. În privinţa infracţiunilor comise în aceeaşi perioadă , doar 2 la sută dintre acestea s-au finalizat prin hotărâri judecatoreşti definitive, iar restul de 98 la sută au fost respinse de instanţele de judecată ca nefondate”, se arată în scrisoarea semnată de vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, Cătălin Tobescu, şi de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurica Sereny.

Totodată, semnatarii îi cer premierului să iniţieze o dezbatere publică legată de eficienţa măsurilor de combatere a tăierilor ilegale, starea pădurilor şi a industriei lemnului.

Semnatarii prezintă şi o analiză privind starea pădurilor, subliniind că, potrivit Inventarului Forestier Naţional, situaţia generală a pădurilor României este bună în condiţiile în care suprafaţa pădurilor este de 6,9 milioane de hectare, reprezentând 29 la sută din suprafaţa României, volumul mediu de masă lemnoasă/ha este de 321 metri cubi, în topul clasamentului european, suprafeţele neregenerate din fondul forestier naţional sunt de doar 78.000 de hectare, aproximativ 1 % din suprafaţa pădurilor, etc.

Ei consideră că, deşi în perioada 1991-2012 au fost tăiate păduri în suprafaţă de 250.000 - 300.000 de hectare, ca efect al legilor retrocedării şi adoptării cu mare întârziere a legislaţiei privind administrarea pădurilor private, aceste păduri acum sunt regenerate, pentru că suprafeţele au rămas în categoria de folosinţă pădure, datorită legislaţiei silvice "foarte dure".

În ceea ce priveşte industria lemnului, în scrisoare se arată că cifra de afaceri totală în această ramură economică se apropie de 6 miliarde euro, cu exporturi totale de 3,8 miliarde euro în 2015, dintre care care mobilă peste 2 miliarde euro. În această industrie lucrează peste 150.000 de angajaţi, iar ponderea industriei în economia naţională reprezintă peste 3 % din PIB, peste 7 % din exporturi.

Scrisoarea explică şi evoluţiile negative ale anului în curs, începând cu lunile de primăvară, când RNP Romsilva, regie de stat cu o poziţie dominantă pe piaţa lemnului, care administrează peste 50 % din pădurile ţării, "a provocat o gravă criză de resursă prin creşterea artificială a preţurilor de pornire la licitaţii".

"Ca efect al acestei crize, conform raportului de activitate pe primul semestru al RNP Romsilva, volumul de masă lemnoasă exploatată în primele şase luni ale anului a fost de doar 3,1 milioane de metri cubi, din totalul de 9,3 milioane programat a se exploata în acest an. Diminuarea volumului exploatat a condus la o gravă criză de resursă în industria lemnului, concomitent cu menţinerea preţurilor la nivele necorelate cu evolutiile de pe pieţele internaţionale, afectând competitivitatea industriei lemnului”, se arată în document.

Premierul Dacian Cioloş scria, vineri, într-o postare pe Facebook, că tăierile ilegale de pădure reprezintă o problemă de siguranţă naţională, motiv pentru care a fost înăsprit regimul contravenţiilor, în unele cazuri cuantumul amenzilor fiind dublat. "Am introdus peste 100 de noi sancţiuni pentru tăieri abuzive de pădure. În plus, am dat responsabilităţi suplimentare angajaţilor ocoalelor silvice, Poliţiei şi Jandarmeriei. Totodată, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protecţie. Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat în lucru la Guvern, care, între altele, cuprinde stabilirea unei evidenţe clare a proprietarilor şi administratorilor de pădure, transparentizarea şi verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, îmbunătăţirea programului SUMAL", arăta premierul.