Să oferim câte 35.000 de euro tuturor mamelor

Autor: Dorin Oancea 07.09.2016

Nucleul marinei australiene este reprezentat de un număr de submarine; nu sunt atomice iar modelul este puternic automatizat, ceea ce înseamă că folosesc mai puţini marinari, dar aceştia au o grămadă de treabă.

Şi mai trebuie spus că bucătarii de pe submarine câştigă cu mult mai mult decât amiralii care conduc flota.

Salariul anual de bază este pentru un bucătar de 45.000 de dolari, dar creşte la circa 160.000 de dolari din cauza numeroaselor sporuri (informaţia este un pic mai veche, să fiu iertat dacă datele s-au schimbat între timp). Iar bucătarul, sau mai bine zis bucătarii, pentru că sunt trei pe un submarin, sunt plătiţi aşa de bine pentru că sunt responsabili, în mare măsură, cu moralul marinarilor (care sunt supăraţi în mod nativ pentru că, vă amintiţi, au o mulţime de treabă).

În plus, bucătarii trebuie să se descurce în spaţiul lipsit de confort al navei, ceea ce presupune, pe lângă talent culinar, capabilităţi organizatorice foarte bune.

Aşa că ştabii australieni au ajuns la concluzia că bucătarii sunt, în felul lor, mai importanţi decât amiralii şi îi recompensează, băneşte, corespunzător.

România traverează acum o perioadă de indignare publică majoră legată de nivelul indemnizaţiilor pe care le primesc un număr de persoane aflate în concediu de creştere a copiilor şi care ar primi nişte sume considerabile; cea mai bine plătită primeşte echivalentul a 35.000 de euro.

Unii spun că persoana respectivă – nu este clar dacă este o mămică sau un tătic – a plătit taxe corespunzătoare cu salariul primit şi, astfel, este îndreptăţită să beneficieze de prevederile legale actuale, care nu mai plafonează nivelul alocaţiilor de creştere a copilului.

Au dreptate.

Alţii spun că o plafonare a veniturilor este necesară şi că, aplicând aceeaşi logică în cazul serviciilor medicale, cei care plătesc taxe mai mari ar trebui să beneficieze de îngrijiri mai scumpe şi de saloane mai bune decât restul, care ar trebui trataţi doar cu ceva piramidon, indiferent de boala pe care o au.

Au şi ei dreptate.

Citiţi continuarea articolului aici