Cel mai bine plătiţi administratori de bani din lume. Bonusuri de 15 ori mai mari faţă de salariul de bază

Autor: Dan Grigore Ivan 09.09.2016

Şefii celor mai mari fonduri de asset management din lume au primit în 2015 bonusuri de peste 15 ori mai mari faţă de salariul de bază, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Larry Fink, CEO-ul BlackRock - fond cu active în administrare de peste 4.890 miliarde dolari a primit bonusuri de 28 ori mai mari faţă de salariul de bază, în timp ce James Kennedy, CEO-ul T Rowe Price, fond cu active în administrare de 776 miliarde dolari, a încasat venituri din bonusuri de peste 24 ori mai mari faţă de salariul de bază, conform ziariştilor britanici.

Astfel, Fink, şeful BlackRock - companie cu aproximativ 12.000 de angajaţi - a încasat în 2015 un venit total de 30,43 milioane euro, în condiţiile în care fondul a înregistrat un câştig de aproximativ 3 miliarde euro, la o cifră de afaceri de aproape 11 miliarde euro.

În acelaşi timp, şeful T Rowe Price a obţinut un venit de 10,5 milioane euro în 2015, după ce fondul a realizat un profit de peste un miliard euro. Bonusurile în sfera băncilor de investiţii sunt de aproximativ 10 ori mai mari faţă de salariul de bază, iar în Europa băncile au hotărât să plafoneze nivelul bonusurilor până la de două ori salariul de bază.

Părerile sunt împărţite în industrie. În timp ce o parte susţine că printr-o astfel de abordare, respectiv acordare de bonusuri substanţiale, managerii celor mai mari fonduri sunt motivaţi să înregistreze rezultate mai bune, în timp ce dificultăţile ce sunt generate de astfel de slujbe justifică veniturile generoase, de cealaltă parte criticii susţin că prin aceste măsuri, conducătorii fondurilor sunt împinşi să privească pe termen scurt, preferând de multe ori să subestimeze efectele pe termen lung.