Falimentul unui transportator naval coreean a blocat pe mare mărfuri de 14 miliarde dolari

Autor: Catalina Apostoiu 09.09.2016

În urma problemelor financiare ale transportatorului naval de mărfuri din Coreea de Sud Hanjin Shipping, unul dintre cei mai mari din lume, mărfuri de până la 14 mld. dolari au rămas blocate pe ape, iar proprietarii acestora se străduiesc să-şi recupereze bunurile şi să le trimită clienţilor, scrie Wall Street Journal. Samsung a anunţat că are mărfuri de aproximativ 38 mi. dolari blocate pe navele Hanjin în ape internaţionale.

Aproximativ 95% din bunurile produse la nivel mondial, de la rochii la televizoare, sunt transportate în containere de transport, iar deşi Hanjin reprezintă numai 3,2% din capacitatea containerelor la nivel mondial, criza, care survine în condiţiile în care retailerii se pregătesc să-şi umple rafturile înainte de sărbători, ar putea fi costisitoare.

Analiştii nu se aşteaptă ca retailerii americani să se confrunte cu un deficit la nivelul stocurilor pentru sărbători, însă cu cât se va prelungi blocajul, cu atât va creşte acest risc. Deşi companiei sud-coreene i s-a acordat protecţie împotriva falimentului în Coreea şi SUA, situaţia este „aproape haotică”, spune Lars Jensen, CEO al SeaIntelligence Consulting. „Din moment ce atâtor nave Hanjin li se interzice să intre în porturi, transportatorii nu au habar când li se va descărca marfa”.