Efectele crizei economici continuă să fie resimţite: sistemul bancar are mai puţin cu 16.000 de salariaţi şi aproape un sfert din unităţile bancare au fost închise

Ziarul Financiar 11.09.2016

Făcând bilanţul ultimilor ani, se observă că aproximativ un sfert din numărul de unităţi bancare au dispărut după izbucnirea crizei economice şi peste o cincime din numărul de angajaţi au ieşit din sistem. La sfârşitul lunii iunie erau 55.725 de salariaţi la nivelul întregului sistem bancar, iar numărul sucursalelor şi agenţiilor bancare a coborât sub 4.900, potrivit datelor BNR.

Restructurarea sectorului bancar a continuat în primul semestru din 2016, mai mult de 50 de sucursale şi agenţii bancare fiind închise şi 203 salariaţi plecând din sistem, potrivit datelor BNR.

Privind în urmă, în 2008 infra­structura industriei bancare atingea apo­geul, reţelele teritoriale ajungând la un record de 6.552 de sucursale şi agen­ţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi, conform statisticilor BNR. De la izbucnirea crizei economice un nu­măr de 15.897 de salariaţi au plecat din sistem, scăderea fiind de peste 22%. Totodată, aproape 1.700 de unităţi bancare s-au închis, adică 26%.

Pe parcursul anului 2015 circa 1.800 de angajaţi au părăsit sistemul bancar şi reţeaua teritorială s-a ajustat cu aproape 400 de unităţi. Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor a venit nu doar în urma ajustării costurilor, ci şi pe fondul consolidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii din ultimii ani. Anul trecut patru bănci au dispărut din statisticile BNR: Volksbank (preluată de Banca Transilvania), RBS (portofolii de retail şi corporate preluate de UniCredit Bank), Millennium (cumpărată de OTP Bank) şi Montepio (exit). Şi grupul cipriot Bank of Cyprus se află în proces de lichidare a operaţiunilor locale, banca operând acum doar prin sucursala aflată pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti.

După 2008, numărul de bănci a coborât de la 43 la 36, în urma consolidării sistemului. Costurile administrative ale băn­cilor, de la salariile angajaţilor până la chiriile pentru sediile unităţilor teri­toriale, se regăsesc în dobânzile cre­di­telor, care deşi au scăzut sunt peste do­bânda de politică monetară, ajustată la 1,75%.