Cărbunele sfidează „moartea” şi devine una dintre cele mai „fierbinţi“ materii prime

Autor: CătăIina Apostoiu 12.09.2016

Contrar tuturor aşteptărilor, cărbunele este în prezent una dintre cele mai tranzacţionate materii prime la nivel mondial, iar revenirea acestuia ar putea continua în forţă, scrie Bloomberg. O creştere a importurilor chinezeşti menită să compenseze scăderea producţiei interne a împins preţurile cărbunelui în apropierea maximului ultimelor 18 luni. La începutul anului, preţurile se menţineau aproape de minimele ultimiilor zece ani pe fondul cererii în scădere venită din partea companiilor de utilităţi care încercau să reducă gradul de poluare şi al declaraţiei Agenţiei Internaţionale pentru Energie că era de aur a cărbunelui din China a luat sfârşit. Preţurile ar putea fi împinse şi mai sus de fenomenul meteorologic La Nina.

Deşi zincul este cea mai performantă materie primă din acest an, avansând cu peste 41%, cărbunele nu este departe. Contractele pentru livrare în trimestrul viitor către Amsterdam, Rotterdam şi Anvers au avansat cu 30% în acest an, în timp ce contractele de referinţă australiene au urcat cu 40%.

În februarie 2011, preţurile australiene se situau la aproape dublul nivelului actual după ce La Nina a dat peste cap producţia şi transportul cărbunelui din Australia către Africa de Sud.

Într-un scenariu La Nina “extrem”, preţurile pentru următoarele două trimestre din Europa ar putea avansa cu 18, până la 27%, potrivit Dianei Bacila, analist la Nena AS, o firmă de consultanţă în domeniul energiei.

Citigroup declara în iulie că preţurile asiatice ar putea creşte cu până la 50% în cazul în care precipitaţiile cauzate de La Nina sunt mai puternice decât se anticipează.

De asemenea, în India, Coal India, cea mai mare companie de extracţie de cărbune din lume, a anunţat recent cea mai scăzută producţie din ultimii trei ani din cauza precipitaţiilor abundente şi protestelor minerilor care cereau mai multe locuri de muncă şi salarii mai mari.

Chiar şi fără La Nina, preţurile cărbunelui ar putea creşte în continuare.