Top zece tranzacţii cu terenuri agricole la opt luni. Un sistem de irigaţii a dublat valoarea unui hectar de teren agricol până la 9.000 euro

Autori: Bogdan Alecu , Roana Rotaru 12.09.2016

Cea mai mare tranzacţie cu teren agricol din primele opt luni ale acestui an s-a realizat cu o suprafaţă ce dispune de sistem de irigaţii, acesta dublând practic valoarea terenului spre 10.000 de euro, faţă de un reţul mediu unitar de 5.100 de euro la nivelul tuturor tranzacţiilor avizate de Ministerul Agriculturii în perioada ianuarie -septembrie.

În total, cea mai mare tranzacţie a fost evaluată la 2,4 mil. euro, prin aceasta compania Agro Nevada Tim  achiziţionând circa 260 hectare de teren în judeţul Timiş. 

Preţul de achiziţie a fost de 9.180 euro pe hectar, de două ori mai mare decât preţul mediu al tranzacţiilor realizate de la începutul anului, pentru că, portivit reprezentantului companiei, pe terenul respectiv există o baltă pentru irigaţii.

Toate tranzacţiile din intervalul ianuarie-august cu suprafeţe de peste 30 ha au însumat peste 1.500 de hectare de teren agricol, cu o valoare cumulată de peste 8 mil. euro. 

Potrivit lui Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, cele mai multe tranzacţii de ternuri agricole care se realizează în România sunt sub 30 de hecatre, prin urmare nu apar pe site-ul MADR, ci la Direcţiile Agricole Judeţene, cumpărătorii preferând să cumpere tot câte un hectar şi apoi să comaseze suprafeţele achiziţionate, crescând preţul terenului de la 2.000 - 3.000 de euro, cât valorează în medie un singur hectar de teren agricol, la peste 4.000 de euro pentru unul care este parte a unei suprafeţe comasate de zeci sau sute de hectare.