Gabriel Biriş, autorul revoluţiei Codului Fiscal, la ZF Live: „Odată ce proiectul pentru care am acceptat să vin în ministerul Finanţelor nu a mai fost susţinut, singura soluţie era demisia”. Cum s-a ajuns la „isteria majorărilor de taxe”

Autor: Bianca Dorobanţu 12.09.2016

"​Motivul pentru care am ales să mă alătur acestui Guvern a fost promisiunea susţinerii în T1 a introducerii acestui pachet de modificări ale Codului Fiscal, pe care le-am discutat şi agreat înainte de venirea mea la minister”, a spus Gabriel Biriş.

“Nu este normal ca o categorie de oameni să plătească mai mult, iar alta mai puţin. Este o chestiune de moralitate a sarcinii fiscale”.

Retragerea vizibilă în spaţiul public a susţinerii proiectului de către Ministerul de Finanţe s-a produs pe fondul isteriei provocate de informaţiile potrivit cărora ar fi fost majorate taxele şi impozitele pentru angajaţi, a spus Biriş.

“În momentul în care s-a generat isteria cu majorări de taxe şi cu dublarea contribuţiilor, este normal că oamenii s-au gândit că proiectul este despre altceva, pentru că noi nu vorbiserăm niciodată despre majorări. Atunci au ieşit şi au zis că nu susţin proiectul”.

Pe lângă reacţia ministerului, a mai fost şi cea a partidelor politice, care au susţinut că modificările ar fi de mare anvergură, care nu ar trebui să fie asumate de un guvern tehnocrat, a mai spus Gabriel Biriş.

“Odată ce proiectul pentru care am acceptat să vin în ministerul Finanţelor nu a mai fost susţinut, singura soluţie era demisia, care a fost acceptată.”

Vedeţi mâine pe zf.ro şi în ediţia ZF Print interviul integral cu Gabriel Biriş