Industria, în continuă suferinţă: cifra de afaceri şi comenzile noi se reduc

Autor: Iulian Anghel 13.09.2016

În vreme ce economia pe ansamblu creşte solid (plus 6% în trimestrul al doilea, an/an, şi 5,2% în S1) industria nu-şi revine din declinul început în toamna trecută. Producţia industrială a crescut cu doar 2,6% în prima parte a anului şi nu sunt semne de revigorare.

Datele Statisticii publicate ieri arată că cifra de afaceri din industrie, pe total piaţă internă şi piaţă externă, a scăzut în luna iulie 2016, în termeni nominali, atât faţă de luna precedentă (minus 4,0%) cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu (minus 3,3%. În primele şapte luni din an, cifra de afaceri din industrie, pe total piaţă internă şi piaţă externă, a crescut în termeni nominali cu doar 3,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele şapte luni, an/an, comenzile noi pe total piaţă internă şi externă au crescut cu 5,7%, dar în iulie faţă de iunie au scăzut cu 15,7%. În iulie curent faţă de iulie 2015, comenzile au scăzut cu 1,9%. Industria face 23 - 25% din PIB, iar evoluţia ei lentă face ca excesul de cerere înregistrat ca urmare reducerii taxelor şi a majorării salariilor să fie satisfăcut din importuri şi nu de piaţa internă.