Andreea Paul, deputat: Reducerea TVA-ului la cărţi a permis achiziţionarea a peste 150.000 de manuale noi pentru anul şcolar 2016-2017

Ziarul Financiar 13.09.2016

Reducerea TVA-ului începând cu 1 ianuarie 2016 la cărţi, manuale, ziare, reviste şi pentru accesul la muzee, monumente, alte evenimente culturale, cinematografice sau sportive de la 9% la 5% la propunerea deputatului PNL Andreea Paul a permis achiziţionarea a peste 150.000 de manuale noi pentru elevi.

În prezent, 5 state din Uniunea Europeană au o cotă a TVA-ului la cărţi mai mică decât cea aplicată în România, pentru că au intrat în Uniunea Europeană cu cote mai reduse de TVA la cărţi. Irlanda şi Marea Britanie percep 0% TVA la cărţi, Luxemburg aplică o cotă TVA de 3%, iar Italia şi Spania percep pentru anumite categorii de cărţi TVA de 4%. Alte 5 state aplică tot o cotăde TVA de 5% pentru cărţi, aşa cum se aplică azi în România. E vorba de: Croaţia, Cipru, Ungaria, Malta şi Polonia. Directivele actuale şi Tratatul UE nu ne permite diminuarea TVA sub nivelul de 5%, după aderarea la blocul comunitar. Aşa se justifică reducerea la 5% şi nu mai jos pentru cărţşi manuale în România, într-o ţară cu cele mai ridicate niveluri ale analfabetismului şi ale abandonului şcolar din Europa”, susţine deputatul liberal Andreea Paul.

Pentru acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a alocat fonduri de 10,8 milioane lei pentru achiziţionarea manualelor şcolare retipărite destinate învăţământului obligatoriu. Costul mediul al unui manual pentru clasele I-X plătit de minister este de 2,7 lei, potrivit unei scrisori deschise a Uniunii Editorilor din România, a Companiei Naţionale Imprimeriile Coresi şi a Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România. Ministerul a repartizat fondurile pentru retipărire fiecărui inspectorat şcolar. Municipiului Bucureşti i-a fost alocată cea mai mare sumă de peste 800 de mii de lei, aproape dublu faţă de următoarele două judeţe clasate, Iaşşi Suceava, care au primit fiecare peste 400 de mii de lei. Cele mai mici sume alocate au fost pentru judeţele Tulcea, Covasna şi Sălaj.