Cât de eficiente sunt băncile din România faţă de cele europene. Raportul costuri/venituri plasează România la jumătatea topului european, dar sub media UE

Autor: Claudia Medrega 14.09.2016

Băncile din România sunt la jumătatea clasamentului celor mai eficiente instituţii de credit europene, în urma restructurărilor din ultimii ani.

Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, este totuşi sub media europeană.

Sistemul bancar românesc avea un indicator costuri/venituri de peste 50%, la sfârşitul primului trimestru, sub media europeană de 66%, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Veniturile operaţionale ale bancherilor au fost afectate în anii de criză de scăderea câştigurilor din dobânzi ca urmare a subţierii constante a portofoliilor de credite. Concomitent, cheltuielile operaţionale au scăzut foarte greu pentru că bancherii au ezitat să-şi ajusteze reţelele şi personalul la condiţiile actuale.

Totodată, băncile au avut în ultimii ani cheltuieli uriaşe cu provizioanele de risc constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.

Restructurarea sectorului bancar a continuat în 2016. Făcând bilanţul se observă că aproximativ un sfert din numărul de unităţi bancare au dispărut după izbucnirea crizei economice şi peste o cincime din numărul de angajaţi au ieşit din sistem.

Sectorul bancar românesc a reuşit în primul trimestru din 2016 să facă profit de circa 1,2 mld. lei, iar la jumătatea anului câştigul s-a dublat la 2,4 mld. lei.