​Iulian Trandafir, director general Farmexpert: „Metodologia de calcul a preţurilor în România e baza tuturor relelor”

Autor: Georgiana Mihalache 14.09.2016

Calculul preţurilor la medicamente şi noile sisteme de distribuţie direct la farmacie prin distribuitor unic sunt două dintre principalele probleme care afectează piaţa farma din România, a spus Iulian Trandafir, director general Farmexpert, la conferinţa ZF Health & Pharma Summit ă16.

„Metodologia de calcul a preţurilor în România e baza tuturor relelor, de aici au plecat toate problemele, în primul rând exportul paralel, apoi aplicarea unor confirmări de comenzi. Producătorii încearcă să se protejeze şi să nu-şi distrugă piaţa europeană, iar confirmările pentru piaţa din România sunt mai mici”, a spus Iulian Trandafir.

Alte declaraţii ale lui Iulian Trandafir, directorul general al Farmexpert:

„Noi sisteme de distribuţie direct la farmacie printr-un distribuitor unic ales mai mult sau mai puţin transparent au făcut ca produsele să lipsească pentru că farmaciile nu pot să dea garanţii către producători.

A existat o adresă a CAS Covasna care spunea farmaciilor că au făcut o greşeală pentru că preţul de decontare nu e cel care apare pe site, ci preţul de decontare minus. E o mare aberaţie, Curtea de Conturi din România e în altă lume şi pe altă planetă.

Problema farmaciilor în România este faptul că portofoliul lor este extrem de limitat. În condiţiile în care medicamentele reprezintă 70 – 80% din cifra de afaceri a unei farmacii, e absolut normal ca la un moment farmaciile să înceapă să dispară.

Nu înţeleg de ce nu se dă dreptul farmaciilor să-şi mărească numărul de unităţi.

Lanţurile regionale se dezvoltă, sunt lanţuri regionale care au ajuns la 60 - 70 de farmacii, aceste lanţuri au foarte mari şanse dacă reuşesc să controleze un teritoriu restrâns, unul, două judeţe pentru că altfel va fi imposibil să lupte cu marile lanţuri”.