​Mădălina Ţiţirigă, director adjunct consultanţă financiară Deloitte România: În industria farma există o problemă globală a programelor de integritate la nivelul organizaţiilor

Autor: Georgiana Mihalache 14.09.2016

Organizaţiile ar trebui să se îndrepte spre rezolvarea problemelor de integritate, implementând programe ale căror principii să le fie foarte clare membrilor săi, devenind astfel „a doua natură”, a spus Mădălina Ţiţirigă, director adjunct consultanţă financiară Deloitte România, la conferinţa ZF Health & Pharma Summit '16.

„Elementele cheie care ar fi implicate în toate problemele de integritate în industria farma sunt multiple. Un element important este cultura de risc sau de integritate. Organizaţiile care vor să implementeze un program de integritate ar trebui să se asigure că toţi membrii organizaţiei înţeleg principiile, şi nu doar le urmează mecanic. Fără acest element, programul de integritate are şanse puţine să fie de succes. Una dintre soluţiile pentru a schimba cultura de risc este ca programul de intregritate să fie implementat în procesele de business de la început. Cultura creează procese şi la rândul lor procesele creează cultura”, a spus Mădălina Ţiţirigă.

Alte declaraţii ale Mădălinei Ţiţirigă, director adjunct consultanţă financiară Deloitte România:

„Raportarea incidentelor de integritate la nivelul unei organizaţii reprezintă un alt element important. O persoană care raportează ar trebui sa fie felicitată, recompensată. O atitudine de tipul „împuşcăm mesagerul” face ca un program transparent în care sunt implicate active toţi membrii organizaţiei să nu se poată realiza.

Un alt element important este identificarea riscurilor şi reprezintă fundaţia oricărui program. Dacă se determină riscurile organizaţiei se poate implementa un program de integritate adaptat la ce este în practică. Astfel s-ar putea rezolva într-o anumită măsură şi problema resurselor alocate programului de integritate. Aalocăm mai multe resurse unde sunt riscurile mai mari.

Este foarte important să înţelegem că intergitatea este o parte din business şi nu reprezintă ceva separate.

În industria farma există o problemă globală a eşuării multor programe de integritate comparativ cu alte industrii”