Construcţiile rămân pe plus, dar ritmul scade semnificativ

Ziarul Financiar 16.09.2016

Lucrările de construcţii au crescut în primele şapte luni din an cu 3,9%, o valoare sensibil mai mică decât avansul înregistrat în primele şapte luni din 2015, de 11,3%.

În aceeaşi vreme, în iulie, faţă de iulie 2015, construcţiile au crescut cu doar 1%, dinamică proprie mai degrabă unei luni de iarnă - început de primăvară, ceea ce nu este în măsură să insufle un optimism exagerat.

În acest tablou tern un amănunt apare drept semnificativ: construcţiile inginereşti (marile lucrări de infrastructură) au crescut cu 11,2% la şapte luni, ceea ce este un semn că statul este dispus să pună mai mulţi bani în investiţii. De altfel, datele Finanţelor la şapte luni arată că cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au crescut cu 23%, comparativ cu perioada similată a lui 2015, de la 5 miliarde de lei până la 6,1 miliarde de lei. Din păcate au scăzut cu 20% cheltuielile evidenţiate în buget la programele derulate cu fonduri europene, de la 8 miliarde de lei în primele şapte luni din 2015 până la 6,3 miliarde de lei în primele şapte luni din acest an.

„Prin încorporarea datelor din luna iulie am revizuit în scădere previziunile pe termen mediu pentru sectorul de construcţii. Conform noilor prognoze, dinamica medie anuală a construcţiilor ar putea decelera de la 10,5% în 2015 la 5,4% în 2016, 3,9% în 2017, respectiv 7% în 2018. În acest scenariu ne aşteptăm ca factori precum relansarea pieţei creditului în lei (şi nivelul redus al costurilor de finanţare), perspectiva eliminării taxei pe construcţii speciale de la 1 ianuarie 2017 şi proiectele de infrastructură publică să fie contra­ba­lansaţi de acumularea de incertitudini cu impact asupra climatului investi­ţio­nal din trimestrele următoare (riscuri din sfera mixului de politici econo­mice, climatul politic)“, comentează economistul Băncii Transilvania Andrei Rădulescu.

Potrivit datelor publicate ieri de INS, în primele şapte luni din an, an/an, volumul lucrărilor de con­strucţii a crescut, pe total, ca serie brută, cu 3,9%. Pe elemente de struc­tură au avut loc creşteri la lucră­rile de construcţii noi şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,4%, respectiv cu 6%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,6%.

Pe obiecte de construcţii, construcţiile inginereşti au crescut în primele şapte luni cu 11,2%, clădirile rezidenţiale cu 2,3% şi clădirile nerezidenţiale cu 0,3%.

În S1, construcţiile au crescut în volum cu 4,8%, până la 14,5 miliarde de lei, şi au contribuit la creşterea economică de 5,2% cu 0,2%.

Comisia Naţională de Prognoză mizează pe o creştere în contrucţii în 2016 de 5,7%.