Top 100 companii care au făcut cele mai multe angajări de la începutul anului. Trei firme de componente auto, un retailer şi o firmă de pază sunt în top 5, semn că forţa de muncă ieftină rămâne atracţia numărul 1

Autor: Adelina Mihai 16.09.2016

Cei mai mari 100 de angajatori din acest an au recrutat 35.000 de oameni, ceea ce înseamnă la efectivele lor un plus de 15%, arată o analiză realizată de ZF pe baza informaţiilor din Revisal, softul de evidenţă a salariaţilor din cadrul Inspecţiei Muncii.

Yazaki (componente auto), Profi Rom Food (retail alimentar), Lear Corporation (componente auto), Draxlmaier (componente auto) şi Civitas PSG (servicii de securitate) sunt companiile care au făcut cele mai multe noi angajări în primele opt luni ale anului.

Analiza ZF a luat în calcul cele mai multe angajări făcute în perioada 1 ianuarie - 1 august 2016 din cele mai mari 1.000 de companii după numărul de angajaţi înregistraţi în Revisal.

„Industria auto continuă să reprezinte unul dintre cei mai mari angajatori în contextul revenirii cererii globale. Cifrele arată că a crescut consumul şi a condus la o creştere a sectorului terţiar, lucru care se reflectă în numărul de angajări. Pe lângă creştere, numitorul comun al acestor industrii este fluctuaţia mare cu care se confruntă. Cauzele sunt diverse şi cel mai des întâlnit motiv este nivelul încă scăzut al salarizării. În ceea ce priveşte domeniul bancar, angajările sunt o consecinţă a creşterii consumului intern. Acesta s-a reflectat implicit în consumul de credite bancare şi de soluţii finan­ciare“, a spus Florin Godean, country manager al furnizorului de servicii privind forţa de muncă Adecco România.

Aproape 70% din noile angajări s-au concentrat în şapte sectoare de activitate: producţia de componente auto (28%), servicii de securitate (10%), retail alimentar (9%), servicii de externalizare (6%), sectorul bancar (6%), servicii de muncă temporară (5%) şi servicii IT (5%).

Producătorul japonez de componente auto Yazaki a ajuns la începutul lunii august la un efectiv de peste 7.400 de salariaţi în fabricile locale, în creştere cu aproape 1.600 de angajaţi de la începutul anului, marcând astfel cele mai multe angajări făcute pe o singură entitate juridică înscrisă în Revisal.