Un şef de la E.ON vine peste „zestrea“ de 660 mil. euro de la Electrica

Autor: Roxana Petrescu 21.09.2016
Electrica (EL), cel mai puternic jucător din distribuţia şi furnizarea de energie, şi-a găsit şef după şase luni de că­utări, timp în care au fost tatonaţi aproa­pe toţi „capii“ din domeniul energetic.

Astfel, începând cu 24 octombrie, Dan Că­tă­lin Stancu va de­ve­ni di­rec­torul general al Elec­tri­­ca, un business de 1,2 miliarde de euro, cu 660 de milioane de euro cash în con­­turi sau de­­po­zite şi cu 3,6 mi­­lioane de cli­enţi pe care-i ali­men­tează cu energie.

ZF a scris încă de la mijlocul lunii trecute că pe lista scurtă a candi­daţilor pentru acest job era şi Cătălin Stancu, la momentul respectiv exe­cu­tivul evitând să facă prea multe comen­tarii. Stancu era director de strategie şi dez­voltare corporativă din 2009 la E.ON România, anterior ocupând diferite func­ţii de condu­cere în cadrul Elec­trica, firmă în care a activat timp de 19 ani.

Misiunea noului CEO este de a veni cu o in­jecţie de crea­ti­vitate în ma­nage­mentul Elec­trica, firmă în care statul este în con­ti­nua­re cel mai pu­ternic ac­ţio­nar, în contextul în care de la listarea din 2014 ma­nage­mentul companiei nu a avut nicio „sclipire“ în materie de planuri de dezvoltare.

În cei doi ani de la listare, proces care a transformat Electrica într-una dintre cele mai bogate entităţi din energie, compania nu a făcut niciun pas semnificativ privind completarea portofoliului de activitate. Inerţia companiei vine în contextul în care marile grupuri de utilităţi sunt într-un proces semnificativ de transformare pe măsură ce clienţii au devenit tot mai mobili, iar concurenţa din sector s-a intensificat.