Fraudele cu bani europeni constatate de DLAF înseamnă doar 1,2 % din sumele alocate de UE între 2007 şi 2013

Autor: Roana Rotaru 22.09.2016

Departamentui pentru Luptă Antifraudă (DLAF), instituţie care supraveghează corecta gestionare a banilor europeni, a constatat „suspiciuni de fraudă“ şi „nereguli“ în cazul a doar 1,2% din totalul fondurilor structurale alocate în perioada 2007-2013, de 19 miliarde de euro.

DLAF a prezentat ieri raportul de activitate pentru exerciţiul financiar 2007 – 2013 şi ceea ce surprinde în acest document este valoarea redusă a fondurilor în legătură cu care se poate vorbi despre fraudă sau nereguli - 230 de milioane de euro. Este o sumă mare, dar ea reprezintă doar puţin peste 1% din totalul fondurilor structurale alocate în perioada 2007 – 2013, din care România a luat doar 74%, 14 miliarde de euro. Or, absorbţia este atât de redusă (România este pe ultimul loc în UE la acest capitol) tocmai pentru că programele operaţionale au fost blocate pe perioade de luni de zile, iar plăţile întrerupte, tocmai pentru că UE invoca nereguli care au fost cu siguranţă. Unul dintre cele mai mari scandaluri a izbucnit în 2012 când s-a descoperit că pe POSDRU, programul de resurse umane, şefii ofereau unei simple secterare un salariu de până la 3.200 de euro pe lună, trainerii aveau venituri de 8.500 de euro/lună şi profesorii sau manageri de proiect, venituri lunare de 13.000 de euro net pe lună. Dosarul POSDRU a ajuns la OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă).

Potrivit raportului DLAF de ieri, în 1.156 de acţiuni de control efectuate de instituţie pe exerciţiul financiar 2007 -2013, s-au constatat nereguli sau suspiciuni de fraudă în cazul a 556 de proiecte, valoarea impactului financiar al acestora fiind de circa 230 mil euro.

Responsabilii DLAF nu au putut preciza câţi din aceşti bani se vor întoarce la bugetul UE.

Şeful DLAF Marius Vartic a explicat că aceste informaţii sunt disponibile la fiecare minister în parte, iar infrastructura IT a DLAF nu permite realizarea de analize de tip statistic, deşi există bază de date.

Pe de altă parte, potrivit unui alt raport, de această dată al Oficiului European de Lupă Antifraudă (OLAF), România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de investigaţii finalizate cu recomandari din partea instituţiei europene, înregistrând un număr de 90 de cazuri finalizate aferente perioadei 2007-2015, următorele ţări din clasamentul UE fiind Bulgaria cu 34 investigaţii finalizate, Ungaria cu 29 şi Slovacia cu 10 investigaţii finalizate Din cele 90 de investigaţii finalizate cu recomandări din partea OLAF în România, jumatate au fost încheiate anul trecut.

„România este pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de investigaţii finalizate anul trecut. Numărul este ridicat, dar valoare este mică, iar acestea sunt cazuri vechi chiar din perioada de pre aderare, care vizeaza fondurile SPARD şi de dezvoltare rurală. Număr ridicat de investigatii finalizate arată ca avem o cooperare bună cu autorităţiile de aici şi că muncim. Sunt mai îngrijorat de statele membre unde nu avem cazuri de fraudă sau investigaţii, pentru că acest lucru poate însemna ca nu există suficientă „coştientizare“ sau capacitate de a detecta cazurile de fraudă. În ceea ce priveşte recomadarea noastră de a returna banii nu sunteţi pe primul loc“, a spus Givanni Kessler, directorul general al OLAF, aflat în vizită de lucru la Bucureşti.