SoNoRo Conac, ediţia a IV-a/ de Letiţia Provian

Autor: Letitia Provian 22.09.2016

Ediţia a IV-a a Festivalului SoNoRo Conac s-a încheiat în luna septembrie cu două concerte, unul pe 15 septembrie în Cetatea Făgăraş şi un altul în Bucureşti, pe 18 septembrie, în Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României.

Concertul de închidere, din Bucureşti, a fost dedicat campaniei de strângere de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii “Cuminţenia pământului” de Constantin Brancuşi, o campanie iniţiată de Ministerul Culturii şi susţinută de Muzeul Naţional de Artă al României.

În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac - , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României.

În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Conacul Hodoni de lângă Timişoara.

În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din Bucureşti, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.