Un nou avertisment privitor la creşterea economiei mondiale

Autor: Catalina Apostoiu 22.09.2016

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi-a redus uşor proiecţiile privitoare la creşterea economiei mondiale, potrivit Le Figaro. În cazul Franţei, aceasta este mai puţin optimistă decât guvernul francez, anticipând o rată de creştere de 1,3% în 2016 şi 2017. Economia mondială va rămâne prinsă în “cursa unei creşteri modeste”, avertizează OCDE. 

În raportul său preliminar privitor la starea economiei mondiale publicat ieri, organizaţia şi-a revizuit de asemenea uşor în jos perspectivele de creştere faţă de luna iunie, la 2,9% (faţă de 3%) în 2016 şi 3,2% (faţă de 3,3%) în 2017. Specialiştii organizaţiei au schiţat un tablou deosebit de sumbru privitor la economia Marii Britaniei, care ar urma să se contracte cu 1% în 2017. Iar, “pe termen lung, viitoarele acorduri comerciale ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi ceilalţi parteneri vor fi vitale pentru perspectivele economice ale ţării”, avertizează OCDE.

Încă o dată, OCDE insistă asupra creşterii foarte slabe a schimburilor comerciale la nivel mondial, care apasă asupra redresării economice. Dar nu numai asupra acestui aspect. Din ce în ce mai controversate, dobânzile excepţional de mici şi în anumite cazuri negative adoptate de băncile centrale pentru stimularea inflaţiei şi deci a creşterii economice, prezintă din ce în ce mai multe riscuri financiare, insistă organizaţia. OCDE face de asemenea din nou apel la guverne să nu se bazeze numai pe politica monetară pentru relansarea creşterii.