Ce măsuri trebuie să ia, urgent, utilizatorii de Yahoo

Autor: Mediafax 23.09.2016

În primul rând, recomandă specialiştii, „schimbaţi parola contului în cel mai scurt timp şi asiguraţi-vă că folosiţi metode de autentificare în mai mulţi paşi, adăugând parolei clasice, în mecanismul de logare, şi numărul de telefon personal sau întrebări suplimentare de securitate”.

Schimbarea parolei este recomandată pentru toate conturile unde respectiva adresă de e-mail e folosită în procesul de logare. „Este important să nu refolosiţi pe viitor vechea parolă”, avertizează Bitdefender.

De asemenea, ei atrag atenţia asupra unor posibile „campanii de phising” (înşelăciune). „De regulă, răufăcătorii profită de breşe de securitate puternic mediatizate pentru a trimite e-mail-uri către milioane de utilizatori în numele companiei afectate. Cum utilizatorii se aşteaptă să primească în această perioadă e-mailuri care să explice impactul breşei asupra datelor personale, şansele ca aceştia să deschidă un mesaj provenit în mod aparent de la Yahoo cresc semnificativ.

Altă recomandare: „Instalaţi o soluţie de securitate pentru a reduce riscul infectării în cazul accesării unor linkuri sau fişiere ataşate cu conţinut periculos”. Prin accesarea unor paginii de internet infectate, utilizatorii pot descărca involuntar chiar ameninţări de tip ransomware care blochează accesul la fişiere şi solicită plata unei sume de bani pentru a furniza cheia de decriptare.

„Breşele care se materializează în furt de date au impact pe termen lung. Nu de puţine ori, hackerii care intră în posesia acestor informaţii abordează victimele prin e-mail-uri care par că vin din partea companiei afectate. Deoarece victima se aşteaptă să fie contactată, aceasta este mai dispusă să dea click pe linkurile incluse sau să divulge informaţii suplimentare solicitate de hackeri”, arată, într-un comunicat, Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică al Bitdefender.