Românii continuă să pună banii la bancă deşi dobânzile pentru noile depozite au coborât la minime istorice

Autor: Claudia Medrega 26.09.2016

Depozitele populaţiei şi compa­ni­ilor în lei şi valută la băncile locale au continuat ascensiunea în august şi au ajuns la 258,5 mld. lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, evoluţia fiind influenţată în prin­cipal de creşterea depozitelor popu­laţiei, în special în lei.

Populaţia avea la sfârşitul lunii august în depozite echiva­lentul a aproape 154 mld. lei, în creştere cu peste 9% com­parativ cu nivelul din august 2015. Sumele economisite de persoa­ne­le fizice în lei au urcat cu 10,5%, până la 96,9 mld. lei. Iar depozitele în euro ale populaţiei au ajuns în august la echivalentul a 56,9 mld. lei, cu 6,9% peste va­loarea din aceeaşi lună a anului trecut.

Băncile se bazează pentru fi­nan­ţare în principal pe resur­sele atrase de la clienţii per­soane fizice, care sunt mai sta­bile şi care în perioada de criză au mar­cat o creştere puternică, pe fon­dul unui comportament de consum mai prudent.

Populaţia - motorul econo­mi­sirii - a fost în ultimii ani în România cre­ditor net faţă de sistemul bancar, ro­mânii reuşind să depoziteze mai mulţi bani la bănci decât împrumută.