Un român de 42 de ani conduce o echipă de 7.000 de oameni în Japonia

Autor: Cristina Roşca 27.09.2016

Costin Mândrea are 42 de ani şi de circa un an este vicepreşedinte şi director comercial al Coca-Cola East Japan, cel mai mare îmbuteliator din Japonia şi al patrulea cel mai mare îmbuteliator de la nivel mondial, cu afaceri anuale de circa 5 mld. euro (563 mld. yeni). El coordonează astfel o echipă de 7.000 de oameni.

„În acest moment sunt responsabil pentru strategia, planurile şi rezultatele departamen­tu­lui comer­cial, o echipă de circa 7.000 de oa­meni. Împreu­nă cu echipa mea distri­buim pro­du­sele Coca-Cola către o reţea diversă de clienţi.“

Costin Mândrea este vicepreşedintele Coca-Cola East Japan, pe când un alt român, Călin Drăgan, este preşe­din­tele acestei companii. Amândoi şi-au început cariera local, însă Mândrea a plecat apoi mai repede peste graniţă, acti­vând pe mai multe pieţe din Europa şi din afara ei.

„Toată cariera mea a fost multigeografică şi multi­cul­turală, schim­bând România pe alte state din Europa, res­pec­tiv Grecia, Italia şi Polonia, apoi pe Rusia şi acum pe Japonia.“

A studiat la Facultatea de Automatică din cadrul Uni­ver­sităţii Politehnice din Bucureşti, iar imediat după absol­vire, pe 1 octombrie 1998, s-a angajat în cadrul Coca-Cola la Ti­mişoara. Executivul s-a mutat în Japonia în toamna lui 2014, în poziţia de senior executive, marketing and com­mer­cial leadership, pentru ca nouă luni mai târziu să preia po­zi­ţia actuală. Înainte de Japonia, a lucrat timp de cinci ani pen­tru Coca-Cola Eurasia, cu bază în Moscova.