​Analişti: Hillary Clinton îl învinge pe Trump, iar pieţele de capital se mai liniştesc, dar nu îndeajuns

Autor: Dan Grigore Ivan 27.09.2016

Prima dezbatere dintre Hillary Clinton şi Donald Trump a fost câştigată, conform majorităţii analiştilor americani, de către candidatul democrat.

În drumul lor spre Casa Albă, cei doi candidaţi se vor mai întalni în două dezbateri de acum încolo, următoarea fiind stabilită pentru 9 octombrie.

Astfel, victoria candidatului democrat în această prima luptă electorală a liniştit pieţele de capital, bursele din Asia fiind principalele câştigătoare ale zilei de ieri, după ce indicele Hang Seng, referinţă bursei de la Hong Kong, a urcat cu 1,09%, iar indicele japonez Nikkei 225 a crescut cu 0,84%.

O victorie în alegeri a candidatului democrat este considerată drept un catalizator pentru creşteri pe marile pieţe financiare ale lumii, după ce planurile socio-economice ale candidatului republican sunt privite cu scepticism de majoritatea comunităţii investiţionale internaţionale, care consideră că aplicarea măsurilor lui Trump ar ridica nivelul riscului în întreaga lume. Cu toate acestea, valul deprecierilor a continuat în Europa.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,80% ieri, iar titlurile băncii Deutsche Bank au coborât cu 0,24%, după ce cu două zile în urmă scăderea a fost de 7% - ajungând la cel mai jos nivel din istorie. La Paris, indicele francez CAC 40 a coborât cu 0,72%, în timp ce compania petrolieră Total a consemnat cea mai mare scădere a valorii de piaţă dintre constituenţii indicelui, respectiv 2,47%, în contextul unei deprecieri a barilului de petrol în jur de 2%.

La nivel european, indicele EuroStoxx 50, ce reuneşte cele mai importante 50 de companii europene, a scăzut cu 0,56%, în timp ce indicele ce măsoară sistemul bancar europen, EuroStoxx Banks, a scăzut cu 1,15%.

Peste Ocean, bursa americană a reacţionat ca urmare a publicării datelor economice ce arată că Indexul Încrederii Consumatorului a atins 104.1 puncte, faţă de nivelul de 99 puncte estimat iniţial. Astfel, indicele S & P 500, ce urmăreşte cele mai mari companii americane, a crescut la începutul ţedinţei de tranzacţionare cu 0,40%, sectorul tehnologic fiind cel care a condus aprecierile, iar la polul opus – sectorul energetic afişează o depreciere de 0,85% - o reflecţie a scăderii preţului petrolului.