Elon Musk, fondatorul SpaceX intenţionează să ducă oamenii pe Marte în şase ani

Autor: Mediafax 28.09.2016

Musk, care a participat la Congresul Internaţional de Astronautică, a prezentat planuri de nave reutilizabile pentru transportul pe Marte, care ar putea începe activitatea din 2022, cu trei ani mai devreme decât precedenta estimare. În discursul ţinut marţi la Guadalajara, Mexic, Elon Musk aspus că omenirea are două opţiuni, de a rămâne pe pâmânt pentru totdeauna în aşteptarea extincţiei inevitabile şi cea de-a doua, în care putem deveni o civilizaţie care călătoreşte prin spaţiu, o specie multiplanetară.

Musk a evidenţiat un sistem prin care combustibilul poate fi sintetizat pe Marte din apă şi dioxid de carbon pentru ca navele să se întoarcă pe Pământ, ceea ce înseamnă că preţul unei călătorii se va schimba în timp, odată cu reutilizarea navei spaţiale. Momentan, costul pentru o singură persoană este estimat la zece miliarde de dolari

Totuşi, acoperirea cheltuielilor pentru aceste misiuni în spaţiu nu a fost clarificată. Musk a propus câteva soluţii pentru obţinerea banilor, care deja fac parte din modelul de business al SpaceX, şi anume transportarea încărcăturilor şi a astronauţilor până Staţia Spaţială Internaţională, precum şi lansări de sateliţi.

NASA a susţinut într-o declaraţie că planurile lui Musk sunt binevenite: „Nasa îi salută pe cei care vor să facă marele pas către călătoriile pe Marte. Suntem încântaţi de comunitatea globală care lucrează la îndeplinirea provocărilor pentru o prezenţă umană sustenabilă pe Marte. Această călătorie are nevoie de cele mai bune şi mai luminate minţi din guvern şi industrie şi faptul că Marte este un subiect important este foarte încurajator”.

NASA a adăugat că a făcut „progrese extraordinare” dezvoltând un plan pentru explorarea sustenabilă a planetei Marte, construind parteneriate atât în sectorul public, cât şi în cel privat.