Fascinaţiile Iaşului cultural/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 30.09.2016

Monica Pillat, Radu Ciobanu

Dincolo de aşteptare

Dialog în larg

Editura Eikon

„O poetă şi un romancier care nu se cunosc decât din scris se îmbarcă pe o corabie imaginară si pleacă în călătorie pe marea gândurilor. Navigând din întrebare în întrebare, cei doi încearcă să ajungă la înţelesurile majore ale aşteptării ca temă a vieţii, artei şi credinţei. Cititorii care îi vor însoţi în această expediţie vor descoperi odată cu ei şi farmecul straniu al imprevizibilului.” (editorii)

„Meditând asupra înţelesurilor atât de diverse ale aşteptării, am ajuns cumva să ne facem ordine în gânduri, să ne curăţăm mintea de mărunţişuri ca să putem întrezări ceva dincolo de orizontul cotidian.” (Monica Pillat)   

 

 

Nicolae Busuioc

Aminitiri din Bibliopolis

Fascinaţiile Iaşului cultural

Editura Junimea

Eseuri despre, cum spune şi titlul, Iaşul cultural, „care şi-a păstrat fiinţa vie, a rămas un loc binecuvântat. Mai presus de toate însă spiritul locului, genius loci, se exprimă prin sensibilitatea pentru cultură, istorie şi pentru creaţiile minţii, umanismul fiindu-i forma cea mai înaltă de desăvârşire a existenţie noastre.”  O carte despre fascinaţiile cetăţii şi ale oamenilor care o locuiesc. Volumul a primit premiul Primăriei Chişinău la Salonul Internaţional al Cărţilor, exiţia a XX-a, aprilie 2016.

 

 

Eric Faye

Nagasaki

Editura Philobia

Traducere de Raluca Bibiri. „Shimura-san duce un trai solitar şi anost într-o  suburbie din Nagasaki. Treptat, bărbatul începe să observe detalii neliniştitoare în propria-i casă: unele obiecte par a-şi schimba locul în absenţa lui, iar din bucătărie dispare, din când în când, mâncare. Fantome? Halucinaţii? Tulburat, Shimura instalează o cameră video şi, cu ajutorul ei, desluşeşte misterul:o femeie se ascunde la el în casă. Este el pregătit să facă faţă taifunului care se dezlănţuie odată cu această descoperire?” Bazată pe fapte reale şi câştigătoare a marelui premiu oferit de Academia Franceză în 2010, această carte este o naraţiune percutantă pe tema izolării în lumea modernă.

 

 

Adèle Van Reeth, Raphaël Enthoven

Snobismul,

o chestiune de caracter

Editura Baroque Books & Arts

Traducere din limba franceză de Luminiţa Corneanu. Filozof specialist în lucruri comune şi în cinema, Adèle Van Reeth pre­zintă „Les Nouveaux chemins de la  connaissance”, emisiune de filozofie difuzată zilnic pe France Culture. Absolvent al École Normale Supérieure şi profesor de filozofie, Raphaël Enthoven este producătorul emisiunii „Le Gai savoir” la postul de radio France Culture şi prezintă pe Arte emisiunea „Philosophie”. A scris numeroase lucrări despre filozofie. Este fiul filozofului Jean-Paul Enthoven, alături de care a scris Dictionnaire amoureux de Marcel Proust, volum distins cu Premiul Fémina pentru eseu în anul 2013. Un dialog spumos între cei doi, din care reiese, între altele, că „snobismul e o dispoziţie a temperamentului care depinde de împrejurări, o  slăbiciune, o pasiune tristă, o robie în care nesiguranţa cu privire la ceea ce eşti îţi impune, brusc, să-l reduci pe celălalt la ce ai vrea să fie.”

 

 

Lucian-Vasile Szabo

Recurs în dosarul Ioan Slavici

Presă, influenţă şi război

Muzeul Naţional al Literaturii Române

După o cercetare îndelungată şi aprofundarea susţinută a operei lui Ioan Slavici, Lucian-Vasile Szabo publică o nouă lucrare dedicată scriitorului, axându-se, de data aceasta, pe parcursul său publicistic şi pe activitatea editorială, în contextul politic zbuciumat al sfârşitului secolului al XIX-lea şi al începutului celui următor. Lucian-Vasile Szabo urmăreşte viaţa scriitorului în perspectivă diacronică, oprindu-se cu precădere asupra ultimului sfert de veac (1900-1925), când textele publicistice se intensifică, polemicile nu întârzie să se işte şi poziţiile sale germanofile sunt pedepsite cu ani de temniţă. Procesul Ziariştilor din 1919 îi vor pune alături pe Slavici şi pe Tudor Arghezi, împărţind iniţial banca acuzaţilor şi apoi închisoarea Văcăreşti. Cercetarea este atentă cu nuanţele ideologice şi politice, observând atitudini ale României  şi ale românilor din interioriul şi din afara graniţelor ţării în perioada în care Slavici s-a ocupat de gazetăria militantă.

 

 

Ioana Duda

Instinct

Editura Herg Benet

Ioana Duda despre ea însăşi: „În 2006 eram absolventă a Facultaţii de Jurnalism şi  Limba Engleză din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Am lucrat mulţi ani în presă. Apoi m-am îndrăgostit şi am renunţat la tot. Am plecat peste o mare şi câteva ţări. Mai precis în Italia. M-am reîntors după trei ani. Nu mai voiam presă scrisă. Ştiam că nu se poate trăi decent din asta. Aşa că m-am angajat într-o multinaţională. După vreo şapte luni, am avut o tentativă de suicid. Cu pastile şi alcool. Prietena mea cea mai bună mi-a dat numărul unui psihoterapeut. El m-a «deblocat». Mi-a spus, acum aproape patru ani: «Scrie». Şi am început. De atunci nu m-am mai oprit.” Are 33 de ani. „Instinct” e prima ei carte, după care a spus:  „Sunt propria-mi curvă de lux. Mă prostituez cu fiecare text. Mă vând. Însă mă  vând numai mie. Celorlalţi mă dau. Metaforic şi lumesc. Adică mă dau oamenilor pe care îi întâlnesc şi alături de care beau o cafea ori un vin, pentru că din momentul în care deschid gura sau îi las să mă privească în ochi, un pic din mine e deja al lor. Mă dau bărbaţilor pe care îi doresc şi mă vând mie. Şi e scump. Plătesc tribut firii mele. Şi nu există altă cale.”