Acţiunile Petrom sunt încă în scădere: minus 6% de la anunţul FP de vânzare „parţială“ a participaţiei deţinute

Autor: Liviu Popescu 29.09.2016

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată, se tranzacţionau ieri în a doua parte a zilei la 0,244 lei, în scădere de la 0,259 lei cât era în şedinţa de pe 22 septembrie, înainte de anunţul Fondului Proprietatea de lichidare a unei participaţii. 

În termeni nominali declinul este de 5,8%. Acţiunile SNP au închis marţi la 0,2425, în scădere pentru a treia şedinţă consecutivă. Pe 23 septembrie, în ziua anunţului că FP vrea să-şi lichideze o parte din deţinerile de 19% (estimată la 600 mil. euro) acţiunile SNP au închis în scădere cu 3,5% faţă de şedinţa precedentă.

Scăderile înregistrate săptămâna trecută de acţiunile SNP au influenţat negativ evoluţia săptămânală a majorităţii indicilor locali, care au încheiat săptămâna cu variaţii mixte. Indicele de referinţă BET a crescut cu 0,3%, în timp ce BET-NG a scăzut cu 1%, cea mai slabă performanţă săptămânală din rândul indicilor locali. Fondul Proprietatea intenţionează ca prin lichidarea unei părţi din deţinerea la Petrom să majoreze free-floatul (numărul de acţiuni libere la tranzacţionare).