Plăţile cu cardul de credit vor lua faţa cash-ului la nivel mondial pentru prima dată. Este acesta începutul sfârşitului cash-ului?

Ziarul Financiar 01.10.2016
În condiţiile în care utilizează din ce în ce mai mult cardurile de credit şi debit şi fac cumpărături online şi prin in­termediul aplicaţiilor, consumatorii fo­losesc din ce în ce mai puţin nu­me­rarul: în acest an con­su­matorii vor chel­tui mult mai mult pe card decât cu cash pentru prima dată, po­tri­vit Euro­mo­ni­tor In­ter­na­tio­nal, care a mo­nitorizat plă­ţile con­su­matorilor în ultimele de­ce­nii, scrie Mar­ketWatch.
 
În 2016, la nivel mon­dial, consuma­to­rii vor cheltui aproximativ 23.200 mld. dolari prin tran­zacţii de plată cu cardul şi 22.600 miliarde de dolari sub formă de cash.
 
Reorientarea dinspre cash s-a rea­li­zat treptat în ultimii 20 de ani, potrivit lui Kendrick Sands, analist la Euromonitor.
 
Tehnologia a înlesnit accesul oa­me­nilor din întreaga lume la servicii fi­nanciare, arată Sands. În plus, gu­ver­nele mai multor ţări chiar şi-au încu­rajat cetăţenii să recurgă la plăţile cu car­dul şi mobile în loc de numerar în în­cer­carea de a combate activităţile ilegale.
 
Guvernul sud-coreean, de exem­plu, a început să promoveze cardurile de credit în jurul anului 1997 în încer­carea de a stimula consumul în ţară, potrivit The Economist.
 
În perioada 2015-2016, regiunea Asia-Pa­cific a înregistrat cea mai puter­ni­că creştere în ceea ce priveşte utili­za­rea cardurilor, regiu­nea fiind urmată de America de Nord, rele­vă datele Euromonitor.
 
Plăţile mobile s-au dezvoltat rapid în China, iar companiile fin-tech au deja un număr de clienţi similar cu cel al prin­ci­palelor bănci ale ţării, potrivit Citigroup.
 
Dezvoltarea segmentului cardu­ri­lor de debit reprezintă un alt factor din spatele declinului numera­rului înregistrat în ultimii ani. Gradul de utilizare a cardurilor de debit la nivel mondial a crescut cu aproximativ 8% din punct de vedere al cardurilor aflate în circulaţie în perioada 2015-2016. Din aceeaşi perspectivă utilizarea cardurilor de credit a avansat cu aproximativ 5% la nivel mondial.
 
Pentru unii, declinul cash-ului nu reprezintă o veste bună.
 
Deşi trecerea la un sistem digital de plăţi ar putea fi benefică pentru ţări, mulţi cetăţeni se tem că băncile şi guvernele ar avea acces la informaţii despre cumpărăturile lor.
 
În plus, există temeri legate de securitate.
 
Iar cash-ul este încă folosit de cei care nu au acces la internet sau nu vor să utilizeze un sistem digital.
 
Din punct de vedere al frecvenţei, cash-ul este încă utilizat pentru aproximativ 85% din tranzacţii la nivel mondial, însă acest lucru poate fi pus în mare parte pe seama popularităţii utilizării de numerar pentru tranzacţiile mici, relevă un studiu al MasterCard şi firmei de consultanţă McKinsey.