Cum a ajuns să coste iPhone 2G mai mult decât iPhone 7

Autor: Lorena Cornea 09.10.2016

În timp ce fanii Apple din toată lumea pun câte jumătate salariu deoparte în fiecare lună pentru a putea achiziţiona noul model de iPhone, colecţionarii avizi ar trebui să economisească întreaga sumă pentru a-şi completa colecţia.

Acum aproape o decadă se lansa pe piaţă primul iPhone, alături de promisiunea de a schimba lumea telefoanelor mobile aşa cum o ştiam noi. Totuşi, Apple a vândut atunci doar 6 mil. de telefoane, aproape de două ori mai puţin decât cele 13 mil. de iPhone 6 şi iPhone 6S vândute doar în prima lună de la lansarea acestora, lucru care le plasează iPhone-ul 2G în categoria obiectelor rare.

Zilele trecute, preţurile de pe eBay pentru primul iPhone au crescut exponenţial, propulsând iPhone-ul original pe prima pagină. 

Există şi vânzători care încă au un simţ al realităţi în ceea ce priveşte un telefon vechi de nouă ani de zilei:

Dar există şi persoane care profită de creşterile de preţ de pretutindeni pentru acest model. Cel mai scump iPhone original este listat la peste 25.000 de dolari, urmat de unul la preţ de 21.000 de dolari. 

Spre deosebire de multe alte piese de tehnologie care sunt depăşite de specificaţiile lumii IT de astăzi, primul iPhone pare să fie exact opusul. De fapt, iPhone 2G nici măcar nu rulează vreo versiune de iOS, ci un sistem de operare care nu se numea pe atunci în acest fel.

De asemenea, accesoriile pentru smartphone-uri nu reprezentau o afacere la fel de mare ca acum, ceea ce înseamnă că majoritatea iPhone-urilor din 2007 sunt acum crăpate, sparte, zgâriate sau chiar nefuncţionale. Acest lucru i-a determinat pe vânzătorii celor sigilate sau care încă au cutia originală să crească preţurile la niveluri fabuloase.