Nu contează cum arată ţara, ci dacă plăteşte dobânzi pozitive: Italia a vândut obligaţiuni pe 50 de ani cu un randament de 2,8%

Autor: CătăIina Apostoiu 06.10.2016

Italia s-a alăturat celor câteva ţări care au emis obligaţiuni pe 50 de ani după ce investitorii înfometaţi de randamente au trecut peste nesiguranţa politică şi problemele bancare din această ţară şi au împrumutat guvernului acesteia 5 miliarde de euro, scrie Financial Times.

Prima vânzare de obligaţiuni cu maturităţi ultra-lungi de către guvernul italian a atras ordine de 18,5 mld. euro, depăşind nivelul emisiunilor recente ale Belgiei, Franţei şi Spaniei, şi permiţând ţării greu îndatorate să vândă obligaţiunile cu un randament de numai 2,8%.

Randamentul este similar celui plătit de Italia pentru emiterea de titluri pe 30 de ani la începutul acestui an.

Piaţa mondială a titlurilor cu maturităţi de ordinul deceniilor a înregistrat o creştere puternică în acest an, în condiţiile în care politicile de relaxare monetară din Europa şi Japonia împing randamentele la minime istorice, forţând investitorii să se reorienteze către titluri mai riscante, cu ratinguri mai scăzute în căutare de yielduri pozitive.

Universul titlurilor guvernamentale cu yielduri negative se apropie acum de 12.000 mld. dolari.