Cine va câştiga dintr-o eventuală detronare a Londrei? Frankfurt, Paris, Amsterdam sau alt oraş?

Autor: Dan Grigore Ivan 07.10.2016
Anunţul premierului britanic Theresa May conform căruia negocierile privind declanşarea articolului 50, ce implică deschiderea procedurilor privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, vor începe din martie 2017 a activat o serie de lideri din industria financiară să demareze procedurile privind alegerea celui mai bun oraş pentru relocarea instituţiilor financiare, scrie Wall Street Journal. Având în vedere că sistemul financiar contribuie cu 12% la PIB-ul britanicilor şi oferă două milioane de locuri de muncă, o eventuală migrare în masă a finanţiştilor din Londra ar putea afecta într-un mod major economia din insulă. Bănci, fonduri mutuale, hedge fund-uri sau asigurători stau acum în expectativă şi evaluează diferitele variante care

s-ar putea concretiza după cei doi ani de negocieri între Uniunea Europeană şi britanici. Guvernul de la Londra a repetat în mai multe rânduri până acum că va încerca să  negocieze o formulă prin care accesul seviciilor financiare din Marea Britanie către ţările Uniunii Europene nu va fi obstrucţionat. 

Cu toate acestea, mulţi sceptici avertivează că un asemenea acord este puţin realizabil. Băncile îşi doresc un tratat prin care să aibă dreptul să lucreze cu ţările Uniunii Europene neîngrădite de taxe suplimentare, în schimbul aderării la acelaşi set de reglementări ce guvernează sistemul bancar intercomunitar. Mai mult, se vehiculează variante prin care Londra să aibă un statut special de restul Regatului Unit, care să permită o serie de derogări prin care centrul financiar londonez să poată continua să existe.

Dacă un asemenea scenariu nu este îndeplinit, multe instituţii ce defineau Londra drept centrul financiar al Europei ar putea să îşi facă bagajele. Cele mai bine plasate oraşse europene pentru preluarea operaţiunilor din City-ul londonez sunt Frankfurt şi Paris în acest moment, graţie mai multor parametrii, printre care şi infrastructura necesară, tradiţia financiară ce datează de câteva secole şi faptul că multe bănci celebre deja au sucursale importante în cele doua oraşse. Frankfurt este principalul centru financiar al Germaniei, locul unde sunt amplaste instituţii importante precum Banca Centrală Europenă sau Deutsche Boerse (bursa germană) ñ pe care sunt listate aproximativ 800 companii, cu o capitalizare cumulată de peste 1.700 miliarde dolari. De asemenea, în oraşul german sunt prezente deja mari bănci ale lumii precum : Goldman Sachs, J.P Morgan, Bank of America, RBS, Llyods, UBS sau Credit Suisse. Parisul este un centru financiar în care nivelul reglementărilor este foarte mare, ceea ce ar putea speria finaţiştii ce caută un nou hub. Mai mult, nu trebuie uitat că în 1982 preşedintele Francois Mitternad a sprijinit o lege ce a prevăzut naţionalizarea celor mai mari cinci grupuri bancare ce activau în Hexagon la acea vreme. Cu toate acestea, unele dintre cele mai celebre şcoli de economie din lume (HEC Paris, Ecole Normale Superieure sau Ecole Polytechnique), amplsarea geograpică, nivelul de trai sau evenimentele culturale sunt doar câteva din atuurile francezilor. Pe lângă aceste oraşe, Amsterdam, Luxembourg sau Dublin sunt de asemenea pe lista marilor instituţii financiare pentru o eventuală relocare din Londra.