Revine excesul de lichiditate: Băncile au ţinut la BNR 8 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din septembrie, dublu faţă de august

Autor: Claudia Medrega 07.10.2016
Băncile au depus la Banca Naţio­na­lă prin facilitatea de depozit pe o zi 8,16 mld. lei (1,8 mld. euro) în fiecare zi lucrătoare din luna septembrie, dublu faţă de nivelul din august şi de 6,6 ori mai mult faţă de aceeaşi lună de anul tre­cut. Bancherii şi-au ţinut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/ an.

Comparativ cu maximul din ianua­rie 2016, media zilnică a depunerilor prin această facilitate a fost în septem­brie de 2,4 ori mai redusă, potrivit date­lor BNR. În ianuarie, băncile au plasat în fiecare zi lucrătoare la banca centrală prin facilitatea de de­po­zit aproape 20 mld. lei, cel mai ma­re ni­vel de aproa­pe un deceniu.

În prima lună a anului costul lei­lor a coborât pe piaţa inter­ban­­cară sub 1% pe an, fiind pen­­tru prima oară când indicatorul se află sub acest prag. Ieri, indica­to­rul Robor la trei luni, referinţa pen­tru costul cre­ditelor de retail în lei, afişa valoa­rea de 0,69% pe an.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dispoziţie de banca centrală le permite insti­tu­ţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tran­zac­ţio­nare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă pre­determinată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.