Care va fi următoarea ţară care părăseşte Uniunea Europeană?

Autor: Gândul 08.10.2016

Viitorul Uniunii Europene a intrat în dezbatere încă de la începutul crizei economice de pe continent, în urmă cu aproximativ zece ani. Însă întrebările referitoare la unitatea blocului comunitar s-au înmulţit în ultimii ani, pe măsură ce Grecia a ajuns din ce în ce mai aproape de ieşirea din zona euro, iar Regatul Unit a votat renunţarea la statutul de membru. „Destrămarea Uniunii nu este o chestiune de probabilitate, întrebarea e 'când se va întâmpla?'”, sunt de părere euroscepticii, care nu exclud apariţia unei „noi Europe”. De cealaltă parte, pro-europenii resping categoric această idee şi arată că Uniunea Europeană este ireversibilă. Există, însă, state care, din cauza atributelor politice şi economice, sunt mult mai expuse părăsirii blocului comunitar decât altele, iar ascensiunea formaţiunilor extremiste cu retorică anti-UE nu face decât să accentueze aceste scenarii.

Totuşi, la fel ca orice creaţie politică, Uniunea Europeană este o construcţie de moment în peisajul vast al istoriei. Într-o zi va dispărea pentru a fi înlocuită de alte entităţi sau va continua să existe doar „cu numele”, însă arătând sau funcţionând foarte diferit faţă de Uniunea zilelor noastre, arată o analiză Stratfor. Este imposibil să ştim cu exactitate când se va produce această transformare sau cât va dura acest proces, dar există, totuşi, nişte indicii care arată care ar putea fi cauza apariţiei unei „noi Europe”.
 
Oricum ar fi, actuala criză a continentului este un mijloc de a ne aminti că, dincolo de deceniile în care s-a tot încercat slăbirea blocului comunitar, ideea de stat-naţiune rămâne cea mai puternică în peisajul politic european. Şi, pentru că apare din molozul ultimelor experimente în materie de integrare europeană, va juca un rol crucial în trasarea cursului viitor al Europei.