Liderii lumii financiare promit eforturi mai mari pentru stimularea creşterii, dar în afară să arunce cu bani, nu au venit cu alte soluţii

Autor: Bogdan Cojocaru 10.10.2016
Liderii lumii financiare s-au angajat să folosească mai multe resurse în încercarea de a impulsiona avansul economiilor în condiţiile în care se confruntă cu creşteri slabe persistente şi opoziţie tot mai intensă la globalizare, scrie CNBC.

Consiliul guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional, o instituţie cu 189 de state membre, a asigurat că lumea „a beneficiat enorm datorită globalizării“, dar a avertizat că protecţionismul reprezintă o ame­ninţare.

Furia tot mai mare la adresa globalizării a dominat reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale. Frustrarea este evidentă în votul britanicilor pentru separarea de Uniunea Europeană şi în succesul de care se bucură campania electorală a republicanului Donald Trump în SUA.

Trump le-a spus alegătorilor săi că milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă sau îşi văd salariile stagnând din cauza practicilor co­merciale injuste ale unor ţări precum China şi Mexic.

El a promis că dacă va fi ales preşedinte va impune tarife speciale la importuri dacă ţările respective nu renunţă la astfel de practici.

Directorul general al FMI Christine Lagarde a spus că „avansul este prea slab de prea mult timp, aducând beneficii unui număr prea mic de oameni” şi că acestei probleme oficialii trebuie să-i găsească soluţii. FMI nu a precizat ce acţiuni ar fi dispuse ţările să întreprindă.

Mario Draghi, preşedintele BCE, a asigurat că el nu simte că efectele votului pentru Brexit „au fost atât de dramatice cum au prezis unii, atât pentru pieţele financiare, cât şi pentru economia reală“.