Analiză ZF. Statul a dat ajutoare către 93 de companii în ultimul deceniu, din care doar 19 sunt româneşti. În top 10 nu este nicio firmă locală

Autor: Liviu Popescu 10.10.2016

Valoarea ajutoarelor de stat acordate de Ministerul Finanţelor din anul 2007 până în prezent, pe toate schemele administrate, este de 819 mil. euro, care au mers către 93 de companii. Însă dintre companiile beneficiare, doar 19 figu­rea­ză cu capital românesc, potrivit datelor transmise de mi­nister la solicitarea ZF.

Ordonate descrescător după va­loarea ajutoa­re­lor de stat, nicio companie cu capital românesc nu este prezentă în top 10.

„Nu este, evident, o situaţie normală şi ar fi necesar să se in­stituie soluţii prin care firme de consultanţă să sprijine com­pa­niile cu capital românesc să acceseze diverse forme de aju­tor de stat“, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

Profesorul Dumitru Miron de la Academia de Studii Economice Bucureşti consideră că acordarea ajutoarelor de stat nu trebuie să creeze discriminare. „Dar din păcate firmele cu capital străin au specialişti mai bine pregătiţi care ştiu mai bine să aplice pentru astfel de ajutoare de stat“.