Transportatorii presează ASF să publice tarifele maximale la RCA înainte de a le trimite la Consiliul Concurenţei

Autor: Anelis Baciu 10.10.2016

Asociaţia transportatorilor COTAR cere Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să publice calculele privind tarifele maximale la poliţele auto obligatorii (RCA) înainte de a le trimite la avizare la Consiliul Concurenţei.

„Somăm public ASF-ul să transmită preţurile poliţelor RCA rezultate în urma calculelor efectuate. Aceste calcule ale tarifelor RCA trebuie făcute publice înainte de a fi transmise spre “înghţtare” catre Consiuliul Concurenţei”, a declarat Vasile Ştefanescu, preşedinte COTAR. Transportatorii avertizează că orice formulă care generează valori peste pragul comunicat de COTAR este inacceptabilă şi afirmă că tarifele sunt construite pentru a majora profitul firmelor de asigurări care operează în România şi pentru a plasa responsabilitatea rezultatelor pe o formulă matematică.

„ASF nu face publice calculele generate de acele formule pentru a fugi de responsabilitatea rezultatelor, întinzând o mare capcana Consiliului Concurentei, care va fi instituţia care va trebui să îşi asume comunicarea acelor rezultate”, susţine COTAR.

ASF împreună cu Guvernul au ajuns la stabilirea unor preţuri maximale la RCA în încercarea de a soluţiona conflictul ivit în piaţa de asigurări între transportatori şi companiile de asigurare. Transportatorii au protestat în nenumărate rânduri împotriva creşterilor de tarifele la RCA, despre care ei susţin că au ajuns şi la 300%.

Plafonarea tarifelor nu este însă pe placul asigurătorilor, care se pre­gă­tesc să o conteste la autorităţile europene.