Agenţia americană de rating Standard & Poor’s anunţă primele detalii ale celei mai mari refinanţări de datorii din acest an pentru o companie românească: RCS încearcă să strângă de pe pieţele financiare 375 mil. euro şi 1,43 mld. lei

Autor: Adrian Seceleanu 10.10.2016
 

 



Cable Communications System (CCS), compania “mamă” a operatorului de cablu RCS&RDS va lansa două emisiuni de obligaţiuni, una în euro - în valoare de 375 mil. euro şi una în lei, în valoare de 1,43 mld. lei (317 mil. euro), pentru a-şi refinanţa datoriile şi pentru a-şi reduce semnificativ expunerea valutară în condiţiile în care aproape 90% din venituri sunt obţinute în lei şi forinţi, conform unui comunicat al agenţiei de rating Standard and Poor’s.

“CCS are în plan să lanseze obligaţiuni şi să amendeze termenii împrumutului la termen pentru a-şi refinanţa datoriile, reducându-şi astfel semnificativ riscurile valutare. CCS are în plan să lanseze o emisiune de obligaţiuni în euro de 375 milioane de euro şi una în valoare de 1,43 miliarde de lei (317 mil. euro) pentru a-şi refinanţa datoriile existente de 659 mil. euro. Drept rezultat, nivelul datoriilor va rămâne neschimbat dar datoria denominată în euro va avea o pondere de 40% faţă de 65% în prezent”, conform comunicatului transmis de S&P.

ZF a scris săptămâna trecută că Banca Transilvania va încerca să plaseze obligaţiuni în lei ale RCS&RDS, în condiţiile în care compania de cablu, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, caută să profite astfel de dobânzile mici de pe piaţă.

Pe de altă parte, S&P a anunţat că, în contextul rezultatelor “puternice” obţinute de RCS&RDS în ultimele trimestre, agenţia a decis să modifice perspectiva asupra ratingurilor companiei de la stabilă la pozitivă, cu posibilitatea unei îmbunătăţiri a “notei” în următorul an.
“S&P a revizuit de la <<stabilă>> la <<pozitivă>> perspectiva asupra companiei de cablu RCS&RDS şi a companiei <<mamă>> a operatorului, Cable Communications System (CCS). În acelaşi timp, am reafirmat ratingul <<B+>> pentru creditele pe termen lung ale ambelor entităţi şi pentru emisiunile curente de obligaţiuni. Ratingul pentru emisiunile propuse de obligaţiuni este de asemenea <<B+>>. Obligaţiunile vor fi emise de CCS şi garantate de RCS&RDS.”

Agenţia de rating menţionează că se aşteaptă ca în anii următori marja profitului operaţional al RCS&RDS să fie de aproape 30% şi notează faptul că operatorul a reuşit să obţină profit operaţional din operaţiunile de telefonie mobilă din România mai repede decât ar fi fost de aşteptat.