Românii dau mai puţine mesaje, dar navighează de două ori mai mult pe internet mobil. Cererea de servicii 4G îşi continuă avântul

Autor: Mediafax 11.10.2016

Rata de penetrare a internetului mobil în România la jumătatea anului 2016 a fost de 95%, conform celor mai recente date statistice ale ANCOM privind piaţa de comunicaţii electronice. Totodată, cererea de servicii 4G îşi continuă avântul, atât din punct de vedere al numărului de utilizatori, cât şi al traficului. La aceeaşi dată, internetul mobil de bandă largă înregistra 14,8 milioane de conexiuni, adică o penetrare de 75 la 100 de locuitori (în creştere cu 10 p.p. faţă de iunie 2015).

Popularitatea abonamentelor de internet mobil de bandă largă este în creştere: acestea au ajuns să reprezinte 65% din totalul conexiunilor, în creştere anuală cu peste 28%, în timp ce conexiunile pe bază de cartele preplătite au scăzut cu 3%, până la 5,2 milioane. Traficul mediu lunar per conexiune aproape s-a dublat faţă de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB.

Informaţiile transmise de ANCOM preced raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2016, analiză realizată de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicaţii electronice care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016 şi care va fi emis în spaţiul public în perioada imediat următoare.

În perioada analizată au avut loc creşteri şi în materie de tehnologie performantă. Numărul de conexiuni 4G este de 3,7 milioane (faţă de 1,4 milioane în urmă cu 12 luni), ajungând astfel la mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă.

Abonamentele persoanelor fizice (în creştere cu 1,3 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) au fost principala sursă de creştere a numărului de conexiuni de internet mobil 4G, în timp ce abonamentele 4G ale persoanelor juridice au crescut cu aproximativ 400.000.

„Merită menţionat şi faptul că aproape 94% din conexiunile 4G existente la jumătatea anului 2016 se utilizau prin intermediul telefoanelor mobile inteligente”, precizează ANCOM într-un comunicat de presă.

„Utilizatorii vorbesc tot mai mult la mobil, în special în afara reţelei şi în roaming în Europa, iar avantajul apelurilor în reţea aproape că a dispărut. De asemenea, creşterea utilizării internetului mobil, în special prin 4G accelerează: numărul de conexiuni 4G a ajuns să reprezinte un sfert din totalul internetului mobil în bandă largă la jumătatea anului 2016. Traficul mediu lunar de internet mobil per conexiune aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Mă aştept în continuare la creşteri susţinute în cazul utilizării internetului mobil, cred că traficul mediu pe conexiune de internet mobil va depăşi 1 GB/lună până la finalul anului”, a afirmat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Totuşi, numărul de utilizatori activi de telefonie mobilă din România stagnează, la 30 iunie 2016 rămânând la acelaşi nivel ca la sfârşitul primului semestru din anul 2015 – 22,6 milioane de utilizatori.

”Este însă de remarcat faptul că numărul de utilizatori pe bază de abonament a continuat să crească până la 11,1 milioane, cu 9% anual, în timp ce numărul cartelelor preplătite active a scăzut, ajungând la 11,5 milioane. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a ajus la 114,3% la jumătatea anului 2016”, se mai arată în comunicatul ANCOM.

Chiar dacă numărul de utilizatori a stagnat, traficul total efectuat de aceştia a crescut cu 4% în primul semestru din 2016 faţă de primul semestru din 2015, până la aproape 36 de miliarde minute.

Continuă creşterea înregistrată în ultimii ani a traficului către alte reţele de telefonie mobilă (+47%, până la 9,9 miliarde minute) şi cea a traficului către reţele fixe cu un plus de 5%, până la 1,2 miliarde minute, în timp ce traficul în reţelele mobile proprii scade cu 9%, în aceeaşi perioadă de referinţă.

Astfel, ponderea traficului în reţele mobile proprii scade într-un an cu 9 p.p până la 63%, în timp ce ponderea traficului către alte reţele de telefonie mobilă creşte cu 8 p.p până la 28%.

În medie, un utilizator român vorbeşte 4 ore şi 21 de minute într-o lună, cu 8 minute mai mult decât media înregistrată în primul semestru al anului 2015.

Cel mai mult utilizează serviciile de voce abonaţii persoane fizice care deţin un abonament, aceştia înregistrând un trafic mediu lunar de 5 ore şi 49 de minute, urmaţi de persoanele juridice care deţin un abonament – 4 ore şi 12 minute, în timp ce utilizatorii de cartele preplătite consumă în medie lunar 3 ore şi 26 de minute. Durata medie a unui apel de pe un terminal mobil în primele şase luni ale anului 2016 a crescut la 2 minute şi 40 de secunde.

Pentru prima dată în România, scade numărul de mesaje SMS ca urmare a utilizării în creştere a internetului mobil, prin care se pot accesa inclusiv diverse aplicaţii de mesagerie. Astfel, în primul semestru al acestui an au fost trimise peste 9,5 miliarde de mesaje SMS, cu aproape 6% mai puţine faţă aceeaşi perioadă a anului 2015, aproape 80% dintre acestea fiind trimise în propria reţea. Astfel, în prima jumătate a anului, un utilizator a transmis în medie 69 de mesaje SMS pe lună.

În ceea ce priveşte serviciile de telefonie mobilă în roaming, traficul de voce continuă să înregistreze şi pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2016 o creştere semnificativă, de 37,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, atingând aproape 685 de milioane de minute (din care 222 milioane au fost apeluri efectuate şi 463 milioane apeluri primite), în timp ce traficul de mesaje SMS trimise în roaming a înregistrat o creştere de aproximativ 9%, până la 66 de milioane de mesaje, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Consumul serviciilor de date în roaming continuă creşterile înregistrate în ultima perioadă, atingând valoarea de 387.000 de GB în prima jumătate a acestui an.