Cum arată topul brokerilor de asigurări la jumătatea anului. Safety şi Marsh rămân pe primele locuri, în timp ce Millenium este singurul broker nou intrat în top 10

Autor: Anelis Baciu 12.10.2016
Brokerii mari de asigurări şi-au consolidat po­ziţiile în prima jumătatea a acestui an, lăsând puţin spaţiu de creştere jucătorilor mici. După primele şase luni ale anului, doar un singur broker nou a in­trat în top zece, respectiv Millenium Insurance Broker, cu prime intermediate de 65 mil. lei (14,5 mil. euro) şi 2,15% cotă. Intrarea Mille­nium Broker a însemnat ieşirea brokerului Unity Bro­ker, care ocupa poziţia a zecea la finalul anului trecut.

Lider a rămas Safety Bro­ker, cu afaceri de 240,5 mil. lei (54 mil. euro) şi o cotă de 8%. Primele interme­diate de Safety Broker au crescut cu circa o treime în intervalul iunie 2015 - iu­nie 2016. Safety este şi cel mai mare bro­ker de retail din piaţa lo­ca­lă, iar circa 70% din afa­cerile sale vin de pe seg­mentul RCA.

Pe locul secund s-a clasat brokerul america­ni­lor de la Marsh, cu prime inter­mediate de 182,9 mil. lei (41 mil. euro) la S1. Marsh este spe­cializat pe nişa asigură­rilor pentru companii.

Poziţia Marsh este însă ameninţată de Tran­sil­­vania Broker, care s-a apro­piat foarte mult de ame­ricani. Broke­rul a ra­portat prime in­ter­me­diate de 182,6 mil. lei, cu doar 300.000 de lei mai puţin decât Marsh. Porto­foliul Transilvania Broker este format în pro­por­ţie de 70% din poliţe auto, în timp ce poliţele nonauto reprezintă circa 30%. Brokerul are planuri ambiţioase şi vizează o creştere de 40% a primelor intermediate în acest an, ceea ce ar însemna afaceri de 400 de milioane de lei la finalul anului. Recent, compania a anunţat listarea pe bursa de la Bucureşti, pe care speră să o finalizeze până la finalul acestui an.