Agenţia americană S&P: RCS încearcă să strângă de pe pieţele financiare 375 mil. euro şi 1,43 mld. lei

Autor: Adrian Seceleanu 12.10.2016

Cable Communications System (CCS), compania-mamă a operatorului de cablu RCS&RDS, va lansa două emisiuni de obligaţiuni, una în euro – în valoare de 375 mil. euro – şi una în lei, în valoare de 1,43 mld. lei (317 mil. euro), pentru a-şi refinanţa datoriile şi pentru a-şi reduce semnificativ expunerea valutară în condiţiile în care aproape 90% din venituri sunt obţinute în lei şi forinţi, spune agenţia americană de rating Standard and Poor’s (S&P).

„CCS are în plan să lanseze obligaţiuni şi să amendeze termenii împrumutului la termen (de 300 mil. euro contractat în 2013 – n. red.) pentru a-şi refinanţa datoriile, reducându-şi astfel semni­ficativ riscurile valutare. CCS are în plan să lanseze o emisiune de obligaţiuni în euro de 375 milioane de euro şi una în valoare de 1,43 miliarde de lei (317 mil. euro) pentru a-şi refinanţa datoriile existente de 659 mil. euro. Drept rezultat, nivelul datoriilor va rămâne neschimbat, dar datoria denominată în euro va avea o pondere de 40% faţă de 65% în prezent“, conform S&P.

ZF a scris săptămâna trecută că Banca Transilvania va încerca să plaseze obligaţiuni în lei ale RCS&RDS, în condiţiile în care compania de cablu, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, caută să profite astfel de dobânzile mici de pe piaţă.