Martori în dosarul Turceni-Rovinari: Toţi ştiam că acele contracte erau cu dedicaţie de la PSD

Autor: Mediafax 14.10.2016

La termenul de judecată de vineri au mers la sediul instanţei atât inculpaţii din dosar cât şi cei patru martori chemaţi pentru audieri. Doi dintre ei, Simona Ciurcu, şi Alin Brîncuş au fost audiaţi în şedinţă secretă, fiind martori protejaţi, ambii lucrând în trecut la firma de avocatură Şova şi Asociaţi.

"Toţi ştiam că contractele erau cu dedicaţie de la PSD. Toţi din firmă se rugau să îi fie bine lui Dan Şova ca să le fie şi lor bine, inclusiv femeia de serviciu", a declarat unul dintre martori, Simona Ciurcu, după audieri.

Alin Bîncuş a declarat că "toţi din firmă aveau birourile în sediile PSD din Kiseleff şi cel de pe Ion Ionescu de la Brad, ca locuri unde îşi desfăşurau activitatea", precizând că nu a văzut direct dacă respectivele contracte veneau de la PSD, însă că "ştia toată lumea din firmă".

Alţi doi martori, Roxana Enescu, fost asociat al firmei, şi Georgiana Catrinoiu, angajată ca avocat al societăţii, au dat declaraţii în şedinţă publică. Procesul, în care sunt judecaţi, printre alţii, Victor Ponta şi Dan Şova, s-a desfăşurat pe parcursul a 12 ore, următorul termen fiind stabilit pentru data de 1 noiembrie.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au admis cererea de audiere ca martor a Alinei Gorghiu, urmând să stabilească termenul la care preşedintele PNL va fi chemat la instanţă.

"Eu nu am cerut aşa ceva (n.r audierea Alinei Gorghiu). Solicitarea a fost făcută de avocaţii foştilor directori de la Turceni şi Rovinari; deoarece doamna avocat Gorghiu Alina Ştefania era şi consilier juridic al preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, (cel care a încheiat contractele cu Şova şi Asociaţii) şi în acelaşi timp era şi avocat al "Electrica" SA în procesle cu Turceni şi Rovinari", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook dupa şedinţa de judecată din data de 16 septembrie.

Fostul premier Victor Ponta este judecat, în dosarul Turceni Rovinari, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Dan Şova este acuzat în acelaşi dosar de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.