Google şi Facebook construiesc cel mai rapid cablu subacvatic care va lega Los Angeles de Hong Kong. „Cablul va fi primul din lume care se va conecta direct folosind transmisia ultra-high-capacity"

Autor: Corina Zamfir 16.10.2016

Google şi Facebook îşi unesc forţele pentru a pune în funcţiune primul cablu care conctează Los Angeles de Hong Kong, alături de Pacific Light Data Communication şi TE SubCom. Cablul care va fi operaţional în luna mai a anului 2018 va purta numele de Pacific Light Cable Network (PLCN).

Reţeaua de cabluri de internet subacvatice din lume este vastă, iar giganţii tehnologiei moderne sunt gata să o exploateze. Cablul care va contecta Los Angeles de Hong Kong va avea 12,800 km (7,953 mile) de fibră optică şi capacitatea uriaşă de 120 terabiţi pe secundă. Acesta va fi cablul cu cea mai mare capacitate din lume, recordul actual fiind deţinut de cablul Google Faster. Google Faster leagă Statele Unite ale Americii de Japonia, având 9,000 de km şi capacitatea de 60 terabiţi pe secundă şi un cost de 300 de milioane de dolari, potrivit wired.co.uk.

 

Cablul va creşte viteza traficului de internet dintre USA şi teritoriul Chinei. “PLCN va furniza capacitatea suficientă pentru Hong Kong de a susţine 80 de milioane de conferinţe video concomitant cu Los Angeles”, a declarat directorul infrastructurii de reţea al Google, Brian Quigley, într-o postare pe blogul  cloudplatform.googleblog.com.

Pentru a permite capacitatea înaltă, cablul va folosi noua tehnologie de la TE SubCom. Cablul va conecta plaja Manhattan din California de Tseung Kwan O din Hong Kong. „Va fi primul din lume care se va conecta direct folosind transmisia ultra-high-capacity", a spus Wei Junkang, director Pacific Light Data Communication Company cu sediul în Hong Kong.

 

Potrivit TeleGeography, în prezent sunt 359 sisteme de cabluri subacvatice active în jurul lumii. Cablul SEA-ME-WE 3 care leagă Europa de Australia şi Asia este cel mai lung cablu din lume. Acesta are 39 de puncte de legătură şi 39,000 de km lungime.