Exporturile de mobilă au crescut cu 10%. „Exportăm produse prelucrate cu valoare mare şi importăm mobilier ieftin“

Autor: Roana Rotaru 17.10.2016
Exportul de mobilă a crescut cu 9,7% în primele şase luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi a ajuns la peste 1,1 mld. euro, ceea ce reprezintă o pondere de 3,96%  din exportul total al României. 
 
În primele şase luni ale anului, exportul de mobilă a reprezentat 56,4% din totalul produselor din lemn exportate, faţă de 13,3% cât a reprezentat ponderea exportului de cherestea, ceea ce reprezintă un lucru îmbucurător pentru România, că se exportă mai multe produse cu valoare adăugată decât material lemnos prelucrat secundar, potrivit Auricăi Sereny, preşedintele APMR.
 
„Ne bucurăm că scade ponderea exportului de cherestea şi creşte ponderea exportului de mobilă. De exemplu, de la 16,5%, cât era ponderea exportului de cherestea în 2015, a ajuns la 13,3% în primul semestru din 2016, iar pondera exportului de mobilă a crescut de la 52,6% în 2015 la 56,4% în primele şase luni ale anului 2016. Cred că e un lucru îmbucurător, trendul este bun, ne-am bucura să se accentueze şi mai tare“, a spus Aurica Sereny.
 
Producţia de mobilier este printre puţinele sectoare care reuşesc să aibă un sold favorabil export-import. Astfel, în primele luni ale anului soldul balanţei comerciale din industria mobilei a fost de 832 mil. euro, în creştere cu circa 6% faţă de anul precedent.